Avdeling for kulturhistorie

Nyhetsarkiv for Avdeling for kulturhistorie

I 2021 ble det gjort et funn av en gullring i Fosse i Strandebarm av privatperson Lars Haukås. Ringen ble funnet i forbindelse med gravning langs en sti som går ned til Fossvågen.
Lísabet Guðmundsdóttir has arrived from Iceland to study wood utilisation practices in Borgund (as well as in the wider North Atlantic world). She is recording wooden objects from the excavations and analysing wood species through optical microscopy.
På Kvalsund i Nerlandsøy, Herøy kommune har UiB undersøkt en boplass fra midten av yngre steinalder (3000-2350 f.Kr) som har gitt spektakulære funn med dekorerte skiferspisser, økser , haitenner og rav fra Baltikum.
Universitetsmuseet har laget en egen webinngang for deg som vil komme på besøk i våre ulike formidlingsområder. I Publikumsportalen finner du alt du trenger å vite for å få en god museumsopplevelse hos oss.
Ved arkeologiske registreringer i tilknytning til planene om ny E16 er det på Espeland utenfor Bergen gjort det største funnet av gull fra forhistorisk tid på Vestlandet på over 50 år.
24. oktober 2019 ble utstillingen North & South: European masterpieces reunited åpnet i Catharijneconvent-museet i Utrecht i Nederland. For første gang er unike skatter av middelalderkunst fra Norge og Catalonia bragt sammen.
Velkommen til lokallagsmøte NKF-N Hordaland organisert i samarbeid med Universitetsmuseum i Bergen
Eit av dei sikre vårteikna på Vestlandet er snøklokkene- allereie i januar , om det er milde vintrar, kjem dei første blomane fram, og stive og ranke kan blada stå sjølv om snøen kjem. Det er tydeleg at dei har mykje frysevæske.
Hove-madonnaen ble laget rundt år 1250. Etter 170 år ved Universitetsmuseet skal en tro kopi leveres tilbake til kirken hvor skulpturen sto i rundt 600 år.
I januar i år ble det gjort et lite, men svært viktig bronsealderfunn i Fana ved Bergen. Funnet består av en tutulus, en smykkeplate av bronse, datert til eldre bronsealder 1500-1100 f.Kr. Det er gjort svært få metallfunn fra bronsealderen, og dette er den første tutulus funnet i Hordaland. Sannsynligvis stammer det fra en grav som gjennom tidens løp gradvis har blitt fjernet.