Hjem
Institutt for sosialantropologi
utveksling

Mitt år i India

Ingrid hadde forventet et større kultursjokk da hun reiste til India som utvekslingsstudent. Starten skulle derimot vise seg å bli mer spennende enn den var vanskelig. Hun trivdes så godt at hun utvidet oppholdet - og tilbragte et helt år ved The University of Hyderabad.

Elv i India
Ingrid reiste mye rundt på det indiske subkontinentet som student ved The University of Hyderabad. Dette er fra den hellige Ganges-elva i byen Varanasi.
Foto/ill.:
Ingrid Kroken

Hovedinnhold

En verden av muligheter

Da jeg begynte på bachelorgraden min ved UiB var jeg sikker på at jeg ville på utveksling, men som de fleste andre var jeg ikke helt sikker på hvor jeg ville reise. Når det begynte å nærme seg søknadsfristen begynte jeg å søke litt rundt på ulike utvekslingsavtaler og endte til slutt opp med India. Jeg søkte først om ett semester siden jeg egentlig hadde tenkt å dra et annet sted det andre semesteret, men jeg trivdes så godt at jeg ble to semestere i India. Jeg valgte å reise på utveksling for å utfordre meg selv, møte nye mennesker og oppleve noe nytt. Dette kan man trygt si at jeg fikk gjort i India. I tillegg skader det ikke at The University of Hyderabad er et av de høyest anerkjente universitetene i India.

The University of Hyderabad

The University of Hyderabad er et postgraduate universitet som betyr at det hovedsaklig er for master- og doktorgradsstudenter. Jeg tok derfor kun fag på masternivå, men det var ikke noe mer arbeid eller vanskeligere enn nivået fra bachelorforelesningene i Bergen. Jeg tok fire fag med forelesninger mandag til torsdag. Hvert fag hadde to-fire forelesninger hver, men ingen seminar. Hvert fag har rundt tre obligatoriske innleveringer i løpet av semestere i tillegg til en tre-timers eksamen på slutten av semesteret. I løpet av året mitt i India tok jeg ingen antropologifag, men jeg forsøkte heller å ta ulike fag som fokuserte på India. 

Med fokus på India

Det første semesteret tok jeg "Development and Disasters", "Region, Identity and Violence in Contemporary South Asia", "Theories of Power and Opposition" og "Basic Hindi". I det første faget lærte jeg om ulike natur og menneskeskapte katastrofer som har skjedd i India, og hva som gjorde at disse kunne skje. Det andre faget handlet om ulike former av voldsbruk i India. Det var utrolig spennende og jeg lærte mye om historien til India etter 1947, kastesystemet og konflikten i Kashmir for å nevne noe. Det tredje faget minnet mye om SANT105, men mer teoretisk. Det fjerdet faget tok jeg fordi jeg synes språk er gøy, enkelt og greit. 

Det andre semesteret tok jeg "Society and Sexuality", "India in World Affairs", "Dalit Politics" og "Intermediate Hindi". Det første faget handlet om kjønn og seksualitet i India. Det andre tok for seg India sine relasjoner med andre land, med fokus på Sør-Asia. Det tredje faget var det faget jeg likte best av hele året mitt i India. Det handlet om de kasteløse i India, og hvordan deres situasjon er i dag i forhold til hvordan den var i 1947 og før det. Det fjerde faget tok jeg fordi jeg fortsatt syntes språk var gøy.

Søknadsprosess og forberedelser

For mange er nok kultursjokket når man kommer frem ganske utfordrende. Samtidig følte jeg meg ganske forberedt på at det kom til å være annerledes, så jeg syntes det var mer spennende enn vanskelig. Søknadsprosessen i forkant var litt styrete, men helt klart verdt det. Det å få tak i litteraturlister til fagene, så jeg kunne få forhåndsgodkjenning og søke om stipend og lån fra lånekassen, var noe annet. Det er visst ikke så vanlig med litteraturlister der, så jeg måtte mase og spørre mange ganger om de, men det ordnet seg jo det også.

Det mest lærerike for meg har vært å kunne snakke så mange mennesker med ulik bakgrunn. De samtalene jeg har hatt med studenter, professorer og lokale har gjort at jeg føler jeg forstår India mye mer enn det jeg gjorde før jeg dro. Indere er også ekstremt gjestmilde og vennlige, så de er ikke vanskelige å bli kjent med.

Utveksling, en fantastisk mulighet!

Mitt råd til studenter som vurderer utveksling er å bare gjøre det! Det virker kanskje litt vanskelig og skummelt, men jeg lover at det er verdt det når man først setter seg på flyet. Til tross for at jeg kanskje hadde hatt større faglig utbytte av å være i Bergen, så hadde jeg aldri kunne lest meg til den forståelsen jeg nå har av India! Å reise på utveksling er en fantastisk mulighet til å bli kjent med et nytt land, stifte nye vennskap og, uansett hvor klisjé det høres ut, vokse som person.