Hjem
Klinisk institutt 1

BRAGE

Bergen Research group for Advanced Gastrointestinal Endoscopy

BRAGE
Foto/ill.:
BRAGE. Endoskopisk Ultralydbilde av en septert pancreascyste med farge-Doppler.

Hovedinnhold

Bergen Research group for Advanced Gastrointesinal Endoscopy (BRAGE) er en ny forskningsgruppe som utgår fra Seksjon for Fordøyelsessykdommer og Nasjonalt Senter for Gastrointestinal Ultralyd (NSGU) og tilknyttet Klinisk Instiutt 1, UiB. Gruppen ledes av prof. Roald Flesland Havre, og har Dr. Khanh Cong-Do Pham som viktigste medarbeider og bidragsyter. I tillegg er Overlege Tom André Pedersen tilknyttet gruppen i sitt PhD prosjekt.

Prosjekter

BRAGE har for tiden følgende fokusområder: 

  1. Endoskopisk terapi og avlasning av tumorstenoser i øvre GI-traktus og galleveier, med minimal-invasive metoder.
  2. Endoskopisk ultralydveiledet radiofrekvensablasjon av nevroendokrine svulster i bukspyttkjertel og binyrer. 
  3. Bruk av kunstig intelligens i for bedre polyppdeteksjon ved koloskopi.  
  4. Bruk av ny ultralyd- og endoskopi-teknologi.  

Initiativtakerne Khanh C.D. Pham og Roald F. Havre er aktive forskere på flere områder innen gastroenterologi, inkludert øsofagusmotilitetsforstyrrelser og pancreascyster. PhD-kandidat Tom André Pedersen forsker på bruk av kunstig intelligens for polyppdeteksjon ved koloskopi. Forskningsgruppen har bidratt med abstracts ved de største internasjonale møter som UEGW, DDW og ESGE-days, og har vært vert for spesialister som hospiterer ved deres avdeling for å lære EUS og andre avanserte endoskopiske teknikker.

I tillegg veiledes medisinerstudenter som skriver sin hovedoppgave om hhv. endoskopisk drenasje av galle ved maligne galllegangsstenoser og drenasje av pseudocyster og «Walled-off-necrosis» etter akutt pankreatitt ved hjelp av «lumen apposing Metal stents». 

Medlemmer

 

Nettverk og samarbeid

Forskningsteamet har et omfattende nettverk med tilsvarende institusjoner i Norden og andre europeiske land, og har gjennomført flersenterstudier i samarbeid med internasjonale partnere. De har også arrangert regionale møter som "Nordic EUS" og det skandinaviske endoskopi-møtet for Scandinavian Association for Digestive Endoscopy (SADE).