Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Utveksling

Utveksling til Chapel Hill

Fra fag om USA sin utenrikstjenester til amerikansk fotball: Les om Magnus Jansens utvekslingsopphold i Nord-Carolina.

Amerikansk fotball
Foto/ill.:
Magnus Jansen

Hovedinnhold

CONTEST (The Politics of Contestation in Europe and the US) er et samarbeidsprosjekt mellom Institutt for sammenliknende politikk (Sampol) ved Universitetet i Bergen (UiB) og Centre for European studies (CES) ved University of Nord-Carolina at Chapel Hill (UNC-Chapel Hill).

Gjennom studentutveksling og forskning søker CONTEST å styrke studentenes forståelse for politiske konflikter, politisk mobilisering og polarisering i Europa og USA.

Høsten 2023 var Magnus Jansen på utveksling til Chapel Hill fra UiB.

Hvorfor valgte du å reise til UNC Chapel Hill?

I utgangspunktet var jeg veldig usikker på om jeg i det hele tatt ville på utveksling, men jeg har lenge vært interessert i amerikansk politikk og lenge hatt et ønske om å oppleve den amerikanske kulturen. Da jeg fikk høre hvordan UNC Chapel Hill kombinerte høyt akademisk nivå med den «ekte amerikanske kulturen,» og UIBs nye utvekslingsavtale med UNC følte jeg at dette var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg og at det ikke lenger var noen tvil om at dette var det rette valget for meg.

Har du tatt noen spennende emner dette semesteret?

Jeg vil særlig trekke frem to emner: Det første er History 128 (American history from 1865). Det er veldig spennende og lærerikt å få et innblikk i hvordan amerikansk historie blir fortalt ved et amerikansk universitet. Emnet har belyst flere sider av den amerikanske historien som jeg ikke kjente så godt til fra før. Det andre emnet er PWAD 483 (Conflict, Development, and U.S. Foreign Policy). I dette emnet har professoren selv lang erfaring med å jobbe i utlandet, som ansatt i USAID (United States Agency for International Development). Det gjør at vi får et spennende innblikk i hvordan USA sin utenrikstjeneste jobber, og hvilke ulike fremgangsmåter som benyttes.

Hva er annerledes ved å studere i USA?

En av de aller største forskjellene ved å studere i USA er hvordan vurderingene og karaktergivning vektlegges. Alle emnene jeg tar dette semesteret har obligatorisk oppmøte, samtidig som aktivitet i timene er en del av karaktergrunnlaget. Det er også flere prøver, quizer, presentasjoner og gruppeoppgaver enn jeg er vant med fra UIB.

Hvordan er student- og hverdagslivet i byen?

Mye av studentlivet ved UNC er nokså likt studentlivet ved UIB. Mye av uka går med til forelesninger, lesing, oppgaveskriving og kaffedrikking. Samtidig er det mye som er annerledes, særlig den amerikanske universitetskulturen med et mye større antall studenter som går i universitets-merch og klær med logoen til UNC. Dette kommer nok i stor grad av det sportslige som UNC kan tilby. De største idrettene på UNC er for øvrig basketball og amerikansk fotball.

Hva med kultur, natur, utflukter, reiser eller andre aktiviteter?

Ved UNC kan man oppleve fine utflukter rundt om i byen Chapel Hill, eller steder lengre vekk i staten Nord-Carolina. Særlig anbefaler jeg en utflukt til byen Ashevill i Nord-Carolina om man har muligheten, som har flere fine turmuligheter. «UNC Adventures» er også et tilbud for studenter om man ønsker å få naturopplevelser, enten det er overnattingsturer eller klatring.

«Sentrum» i universitetbyen Chapel Hill er Franklin Street, hvor alt av restauranter, kafeer og butikker ligger. Særlig anbefales det å teste ut «Varsity Theatre,» som er en gammeldags kino.

Hva var det beste med oppholdet?

Min aller beste opplevelse så langt var nok å få se UNC slå «erkerivalen» Duke i amerikansk fotball. Det ble en helt utrolig jevn kamp, der UNC heldigvis vant på overtid. Etter kampen var ferdig løp flere tusen studenter inn på banen for å feire seieren. Det var et magisk øyeblikk. Duke er et privat universitet i Nord-Carolina. UNC mot Duke i (college) basketball regnes for øvrig som et av aller største rivaliseringene i amerikansk historie.

Vil du anbefale andre å reise på utveksling til UNC Chapel Hill?

Jeg er ganske sikker på at om det er noe man ikke vil angre på her i livet så er det om man velger å reise til UNC Chapel Hill. Alt jeg hørte om UNC på infomøtene til UIB har vist seg å stemme. Det faglige er spennendene og utfordrer deg, det sosiale vil du ta med deg videre i lang, lang tid. Jeg mener at jeg har fått opplevd den amerikanske kulturen som før dette virket så langt unna, som man bare så på filmer og tv-serier.

Jeg håper mange flere tar turen!