Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
GRUNNLOVSJUBILEET

230 000 så Aarebrots NRK-sendte maratonforelesning

Hele 230 000 seere fulgte sendingen på NRK2 fredag kveld, og på Twitter ble det "storm". Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er blant de mange som nå hyller Frank Aarebrot for et underholdende og lærerikt foredrag om norsk politisk historie.

Foto/ill.:
Ove Sjøstrøm

Hovedinnhold

200 år på 200 minutter

Foran det stappfulle Teglverket på Kvarteret i Bergen holdt Professor Aarebrot fra Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen sitt NRK2-sendte foredrag om de siste 200 års norsk politisk historie på like mange minutter.

Glødende engasjert gikk Aarebrot mellom stolen midt på scenen i Teglverket og det store lerretet med PowerPoint-fremvisningen mens han fortalte om utviklingen av det norske demokratiet og veien mot nasjonal selvstendighet fra 1814 og utover. Aarebrot sier til Bergens Tidende at ‘[f]ra et statsvitenskapelig synspunkt handler de siste 200 årene om to store prosjekter som startet i 1814, nemlig veien frem til nasjonal uavhengighet og utviklingen av et demokratisk samfunn. Begge disse prosjektene har kommet langt, med enkelte tilbakeslag underveis, men er fremdeles ikke ferdig utviklet.’

Tre timer og tjue minutter senere avsluttet professoren maratonforelesningen med Nordahl Griegs berømte dikt 17. mai 1940, kjent blant annet for linjenLangsomt ble landet vårt eget’.

 

Seersuksess

I snitt 230 000 seere fulgte hele NRK2s sending, opplyser programleder Steinar Birkeland til Institutt for sammenliknende politikk. Hele 700 000 var innom sendingen en periode, og 226 000 hadde mandag 3. mars klikket seg inn på NRKs nett-TV i etterkant. Til sammenligning ble «Hurtigruta» fulgt av 180 000 seere døgnet rundt, mens «Telemarkskanalen» lå på rundt 200 000, opplyser Kristian Tolonen, analysesjef hos NRK, til Bergens Tidende.

Dette er svært gode tall for NRK2. BT opplyser at NRK2 i løpet av Aarebrots maratonforelesning hadde en markedsandel på 15 prosent av seerne, mens det vanlige for denne kanalen er rundt seks. Birkeland konkluderer med at programmet var en suksess.

 

Hylles for innsatsen

Like engasjerte som Aarebrot på scenen var TV-seerne på Twitter. Under sendingen kom det inn ca. 5000 meldinger på Twitter, et antall som ifølge Steinar Birkeland kan betraktes som "twitterstorm". Blant dem som hyller professoren for innsatsen er Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som tvitret ‘The Frank er strålende på foredrag’. Tidligere samferdselsminister Marit Arnstad tvitret at ‘Sorry #nyttpånytt og @JonAlmaas. I kveld må dere vike plassen for #NRK1814 og #200aarebrot #200årpå200minutter’.

NRK, som arrangerte foredraget i samarbeid med Studentersamfunnet i Bergen, var også svært fornøyd med Aarebrots innsats. NRK-sjef Thor G. Eriksen oppsummerte kvelden med tweeten ‘Riksprofessor Aarebrot på Rikskringkastingen. Folkeopplysning og sabla gøy samtidig. Stolt NRKsjef’.

Og for noen brakte kvelden tilbake minner fra studietiden. VGs Hans Petter Sjøli skrev fredag om Aarebrots forelesninger i sammenliknende politikk på 1990-tallet, som han fortsatt holder. Kommentaren kan du lese her: http://www.vg.no/nyheter/meninger/artikkel.php?artid=10120415

 

Gir ut bok om temaet

Gjennom forelesningen kom Aarebrot inn på temaer fra norsk stats- og nasjonsbygging, som han i tiår etter tiår har forelest om for studenter i sammenliknende politikk.

Snart vil alle interesserte få anledningen til å lære mer om europeisk stats- og nasjonsbygging av Aarebrot. Høsten 2014 gir nemlig Aarebrot ut sine forelesninger om temaet i boken Stats- og nasjonsbygging sammen med vitenskapelig assistent Kjetil Evjen. Boken blir gitt ut på Fagbokforlaget.

Du kan lese mer om den kommende boken her: http://fagbokforlaget.no/?isbn=978-82-450-1534-8

 

Se hele foredraget ‘200 år på 200 minutter' her: http://tv.nrk.no/program/dvfj62001014/200-aar-paa-200-minutter