Hjem
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Forsker Grand Prix

Med klimaforskning i Forsker Grand Prix

Agnete Hessevik og Thea Gregersen er klare for å konkurrere med sin klimaforskning i Forsker Grand Prix. De to stipendiatene har bare fire minutter hver til å engasjere dommerpanelet og publikum i salen.

Forsker Grand Prix 2021 Agnete Hessevik og Thea Gregersen
Agnete Hessevik og Thea Gregersen stiller opp for UiB i Forsker Grand Prix 2021! Begge forsker på klima og er tilknyttet Senter for klima og energiomstilling (CET). Statsviteren Agnete Hessevik forsker på skipsfart og klimagasser, mens samfunnspsykologen Thea Gregersen forsker på klimaholdninger og klimahandlinger.
Foto/ill.:
Per Olav Sølvberg, UiB

Hovedinnhold

- Det er en skikkelig utfordring å fortelle om forskningen sin på under 4 minutter, uten på forenkle så mye at det blir «feil». Men arbeidet med manus har også gitt meg en bedre forståelse av hva forskningen min egentlig handler om. Mest av alt er jeg veldig stolt av at jeg turte å melde meg på! 

Det sier Thea Gregersen, som er ansatt ved Senter for klima og energiomstilling ved UiB. Både hun og statsviteren Agnethe Hessevik skal konkurrere i den populærvitenskapelige konkurransen Forsker Grand Prix, i hard konkurranse med åtte andre forskere. I løpet av bare fire minutt skal de overbevise publikum og dommerpanel om å stemme på dem, slik at de går videre til finalerunden og forhåpentligvis stikker av med den gjeve seieren til slutt. 

Gjennom et løp over flere uker har de fått coaching i alt fra å utvikle manus til det å stå på en scene, og under finalen i Grand Bergens selkskapslokaler får de en unik mulighet til å vise frem en destillert versjon av forskningen sin.  

Skipsfartens klimagasser

- Som deltaker får man individuell veiledning og hjelp til å utforme presentasjonen, og løpende konstruktive tilbakemeldinger. Dette er noe jeg har savnet så langt som stipendiat! Det har vært mye vanskeligere enn jeg hadde trodd å komprimere forskningen min til fire minutters presentasjoner.

Det sier Agnete Hessevik. Hun forsker på hvordan nettverksorganisering mellom offentlige og private aktører spiller en rolle i omstillingen av skipsfarten. Verdens skipsfart har satt seg som mål å halvere klimagassutslippene innen 2050. 

Hessevik er stipendiat ved Institutt for administrasjons- og organisasjonsvitenskap ved UiB, med tilknytning til CET. Nå gleder hun seg til fredagens show, og til å få vist frem det hun og de ni andre forskerne har jobbet med.

- Vi er en veldig fin gruppe som heier på hverandre. Det beste med Forsker Grand Prix har vært å bli kjent med de andre deltakerne, sier hun.

Klimaholdninger og -handlinger

Kollegaen Thea Gregersen forsker på hvordan folk oppfatter klimaendringene, og hun ser spesielt på sammenhengen mellom våre tanker, følelser og handlinger rundt klimaspørsmålet. Det er med skrekkblandet fryd hun deltar i Forsker Grand Prix.

- Jeg skal presentere sist av alle, så jeg gruer meg til å kjenne på stresset mens jeg venter på at det skal bli min tur. Men jeg gleder meg også til å være med på å lage en skikkelig nerdete festkveld som passer for alle, sier hun.

Gregersen er stipendiat ved CET og Institutt for samfunnspsykologi. Hun håper fredagskvelden gjør at kollegaene ved UiB får lyst til å melde seg på neste år.

- Jeg håper mange vil være med å feire forskningen sammen med oss, enten på Grand eller online!

 

Oppdatering: 

Forsker Grand Prix fikk problemer med strømmingen av arrangementet, men opptaket er nå tilgjengelig. Presentasjonene til Thea Gregersen og Agnete Hessevik kan ses i Del 1. Vinneren i finalen (del 2) ble Helga Bjørke Harnes fra NLA Høgskolen.