Hjem
Universitetshagene
Hagene

Arboretet

Det norske arboret ble grunnlagt på Milde i 1971. Det består av levende samlinger av busker og trær, spesielt rhododendron og roser. Plantene vi dyrker kommer hovedsakelig fra den tempererte delen av verden.

Arboretet
Foto/ill.:
Michael D. Pirie

Hovedinnhold

En mangfoldig botanisk samling i vakre naturlige omgivelser

Arboretets samlinger er innpasset i et variert, stedvis kupert og delvis skogkledd landskap avgrenset av en fantastisk kystlinje og tjernet Mørkevatnet (bildet ovenfor). Besøk oss for å gå naturstiene, bruke badestrendene eller for å delta på et av våre mange arrangementer.

Vi prioriterer å bygge opp samlinger av Rosaceae (spesielt Sorbus og Rosa) og Ericaceae (spesielt Rhododendron og Erica). Her er den største rhododendronsamlingen i Norden, med rundt 300 arter og 600 sorter, og Norges største rosesamling med over 500 varianter. Områder i arboretet brukes til å vise busker og trær fra Nord-Amerika, Øst-Asia og den sørlige halvkule. Vi bevarer historisk viktige og nyttige planter fra Vestlandet (f.eks. kulturminnerosene), og historiske hageplanter som vises i hagen ved Blondehuset.

Som en av Bergens Universitetshager utvikler vi kontinuerlig samlingene til støtte for aktive forskningsprosjekter ved UiB, bidrar til bevaringsarbeid ved spesiell innsats med truede arter, og dyrker materiale til bruk i arrangementer, kurs og undervisning.

Stiftelsen Det norske arboret er en sentral samarbeidspartner når det gjelder tilrettelegging for forskning og formidling.