Home
Department of Information Science and Media Studies

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Main content

Anders Johansen er professor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap - UiB

Skriv! Håndverk i sakprosa - Oslo - Spartacus Forlag - 2009 - ISBN: 9788243005099

Man skriver ikke tankene sine ned eller ut. Tankene oppstår underveis, av selve anstrengelsen med å formulere seg. Det jeg ender med å ha skrevet, er som regel noe annet enn det jeg hadde i tankene da jeg bestemte meg for å begynne å skrive. Ofte er det forbausende mye mer: Jeg ante ikke at jeg hadde alt dette inne.

Støy og distraksjoner kan være fruktbart for skrivingen. Når du virkelig er inne i stoffet, blir en helt magnetisk: Når du blar i en avis eller slår på radioen, snubler du over noe som har med skriveprosjektet ditt å gjøre. Det er som å bli innstilt på en ny frekvens: Der det før var støy, oppfanger du nå et budskap myntet direkte på deg.

"Når jeg begynner å utforme setninger, blir jeg pinlig klar over hvor lite gjennomtenkt denne første ansatsen var. Til gjengjeld begynner det nå å skje noe med den. … Snart sitter jeg der med er skriftstykke. Dét dreier seg i all hovedsak om forhold som ikke var i mine tanker da jeg gikk i gang med å skrive."