Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

Nyhetsarkiv for Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

Forskerne bak ReligionsOraklene driver innovativ og kreativ formidling av religion og religiøsitet, og mottar årets formidlingspris ved Det humanistiske fakultet.
“You really could go on and on about this! It is very interesting to learn a bit about you work here”, EU Ambassador Thierry Béchet said when he was visiting the SapienCE Centre.
Emnet «Forskningsfordjuping etter mastergrad» får Det humanistiske fakultet sin pris for utdanningskvalitet 2018.
Serien "Annotated Legal Documents on Islam in Europe" handler om Islams juridiske status i ulike land i Europa. Marianne Bøe, postdoktor ved AHKR, er forfatter for den 17. boken i serien.
Med Roma som studiested kan UiB-studenter fordype seg i det antikke bylivet.
Gode klær og mote har vært viktig for oss helt siden tidlig steinalder. En ny internasjonal studie viser hvordan syteknikken har utviklet seg fra de første nålene ble oppfunnet for 73 000 år siden. Funnene viser tidlige spor av avansert klesproduksjon, og at klær allerede den gang handlet om mer enn å bare holde seg varm.
The earliest known bone awls, suitable to produce skin clothing, are 73 000 years old and come from Blombos Cave, a site investigated by the researchers of the UiB Centre for Early Sapiens Behaviour. However, little is known about the origin of the sewing techniques necessary to produce tailored clothing. A new study, lead by Francesco d’Errico, professor II at the University of Bergen and... Les mer
Camilla Brautasets forskning viser at dialog og samarbeid alltid har vært nøkkelen for gode relasjoner mellom Norge og Kina. Nå er lederen for UiBs nye Kina-kompetanseutvalg bokaktuell.
Einar Thomassen, professor i religionsvitenskap ved AHKR, mener de lange linjene bør trekkes på nytt for det religionshistoriske fenomenet som før ble kalt gnostisisme.
Økonomikonsulent Eva Fauske går av med pensjon.
Arkeologer fra UiB har oppdaget verdens edste kjente tegning i en hule i Sør Afrika. Utdraget av tegningen viser et rødt kryssmønster laget med en form for okerfargestift for 73 000 år siden.
Bak alle ansikter i Norge skjuler det seg en historie og en fortelling.
Professor Harm Schröter går av med pensjon.
Leszek Gardeła on Viking women with weapons and his lifelong love affair with the North
Forskningsrådet øker finansieringen av humanioraforskning i årene framover. På fire år skal andelen til humaniora opp fra tre til fem prosent av totalbevilgningene.
Professor i religionsvitenskap, Ingvild Gilhus, hedret med internasjonalt æresmedlemskap.
«Våre briller gir oss en unik evne til å se ting fra menneskets perspektiv. Og det gjør slettes ikke alle.» Les alumn Per-Arne Larsens tale til årets bachelorkandidater.