Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Kikki Flesche Kleiven skal holde Aarebrotforelesningen 2021

Førsteamanuensis og klimaforsker ved UiB, Kikki Flesche Kleiven skal holde neste Aarebrotforelesning.

Kikki F. Kleiven
Kikki Flesche Kleiven skal holde Aarebrotforelesningen 17. januar 2021.
Photo:
Jens H. Ådnanes, UiB

Main content

Søndag 17. januar 2021 inviterer Universitetet i Bergen sammen med familien til Frank Aarebrot og Studentersamfunnet i Bergen til den tredje Aarebrotforelesningen. Foreleser er førsteamanuensis og klimaforsker ved UiB, Kikki Flesche Kleiven.

Kleiven sier hun er en stor beundrer av Aarebrot, og at det derfor er en stor ære å bli spurt om å holde maratonforelesningen. Men hun måtte ta noen runder hjemme med familien før hun kunne takke ja til et så stort formidlingsprosjekt.

− Hovedgrunnen til at jeg sa ja er at hensikten med forelesningen er å hedre den muntlige formidlingstradisjonen som Frank Aarebrot var en sterk representant for. Det er en markering av den gode forelesningen, og det passer med mantraet mitt om at forelesningen er ikke død, sier Kleiven.

At forelesningen er på hele 200 minutter er ikke Kleiven bekymret for, men hun understreker at det innebærer mye forberedelse og trening.

− Jeg er en som får energi av å forelese. Nå skal jeg undervise litt lenger enn det jeg vanligvis gjør. Men jeg har hatt flere intensive forelesninger som går over en hel dag. Da blir jeg gjerne mer og mer engasjert i løpet av dagen. Så jeg har litt sceneenergi. Det må jeg jo være ærlig på. Min utfordring er nok å begrense meg litt. Det jobber jeg veldig mye med nå, innrømmer Kleiven.

Relevant tema for alle

En rød tråd i forelesningen hennes vil være klima, geologisk tid og jordens prosesser.

Ras og flom på Vestlandet, tining av permafrost i nordområdene eller korallrev og regnskog i Amazonas som forsvinner: Globale klimaendringer påvirker oss alle.

Vanligvis skjer endringer i klima sakte gjennom tusenvis eller millioner av år. De skyldes naturlige årsaker som bevegelse av kontinentene, vulkanutbrudd, meteoritter, solen og bakterier. I dag endres imidlertid klimaet vårt mye raskere på grunn av menneskelig aktivitet.

− Slik Frank Aarebrot brukte historien for å få oss til å forstå hva som skjer rundt oss i samfunnet i dag, skal jeg bruke geologiens historie og store endringer til å prøve å forstå hvilken planet vi bor på i dag, forteller Kleiven. 

Kleiven understreker at forelesningen hennes er aktuell og vil være relevant for alle, ikke bare de som har realfag som fag.

-Hvis du skjønner hvorfor det raser mer på Vestlandet når du sitter i kommunestyret, så vil du kanskje også ta de rette avgjørelsene slik at det blir lettere å bo i den bygden, sier hun.

Lidenskapelig formidler av forskning

Prorektor ved UiB og leder av programkomiteen for Aarebrotforelesningen, Margareth Hagen, er veldig fornøyd med at det er Kleiven som skal holde den neste Aarebrotforelesningen.

Hun trekker frem Kleivens engasjement for formidling til alle grupper i samfunnet som en viktig faktor for at hun ble spurt om å holde forelesningen.

− Kikki Kleiven er en internasjonalt anerkjent forsker innenfor maringeologi og fortidsklima, og en lidenskapelig formidler av forskning. Hun bruker en stor del av sin tid på å reise land og strand rundt og møter folk der de er, enten det er på skolen, i styrerommet, samfunnstopper, diplomater, på den lokale konferansen eller på biblioteket, sier hun.

− Kleiven har også et stort repertoar, og klarer på en forbilledlig måte å kombinere egne og andres forskningsresultat med eksempler hentet fra dagliglivet.  Hun er en engasjerende og engasjert muntlig formidler, avslutter prorektor Hagen.