Home
Research Group for European Law

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny artikkel

Ny artikkel fra stipendiat Håvard Olai Holsen

Stipendiat Håvard Olai Holsen, medlem i forskergruppene for europarett og sivilprosess, har nylig publisert en artikkel i Lov og Rett om «Konkurransemyndighetenes rett til innsyn i advokatkommunikasjon».

Bilde av Håvard Olai Holsen
Håvard Olai Holsen
Photo:
UiB

Main content

I norsk rett er utgangspunktet at internadvokater er omfattet av bevisforbudene for advokatkommunikasjon i tvisteloven § 22-5 og straffeprosessloven § 119. Dette er annerledes innenfor EU/EØS-konkurranseretten, hvor Kommisjonen og ESA kan kreve innsyn i kommunikasjonen med internadvokater. EU-domstolen betrakter nemlig ikke internadvokater som tilstrekkelig uavhengige til å kvalifisere som «ordentlige» advokater. Artikkelen redegjør for EU-domstolens tilnærming, og problematiserer hvilken betydning den har for norske konkurransemyndigheter. Det argumenteres for at Konkurransetilsynet har rett til innsyn i kommunikasjon med internadvokater både når det bistår ESA, og ved selvstendig håndheving av EØS-avtalen artikkel 53 og 54.