Home
Centre for International Health

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny publikasjon

Urettferdige arbeidsvilkår påvirker helsepersonells motivasjon

Helsepersonells motivasjon er en avgjørende faktor for kvaliteten på offentlige helsetjenester i Tanzania. En ny artikkel viser at opplevelse av urettferdige arbeidsvilkår er en viktig årsak for manglende motivasjon.

Main content

Perceived unfairness in working conditions: the case of public health services in Tanzania.
Nils Gunnar Songstad, Ole Bjørn Rekdal, Deodatus A. Massay, Astrid Blystad; BMC Health Services Research, Feb 2011

Motivasjon hos helsepersonell er en faktor som kan påvirke kvaliteten på helsetjenester. I senere år har det vært et økende fokus på denne sammenhengen, WHO peker på dette i rapporten Working together for health i 2006. Her argumenteres det for at lav kvalitet i helsetjenestene ikke bare skyldes manglende kunnskap og ferdigheter hos helsepersonell, men også lav motivasjon og mangelfull personalforvaltning.  

For å forstå faktorer som påvirker motivasjon kan oppfatning av arbeidsvilkårene være en tilnærming. I denne artikkelen fokuseres det på helsepersonell i offentlig helsevesen på landsbygda i Tanzania og deres oppfatning av sine arbeidsvilkår. Artikkelen identifiserer seks hovedområder hvor helsepersonell opplever seg urettferdig behandlet: urettferdig tilgang til økonomisk godtgjørelse for reiser etc.; få muligheter for videreutdanning; liten anerkjennelse av lang arbeidserfaring; forsinkelser i forfremmelsessaker; lavt lønnsnivå i forhold til levekostnader og liten åpenhet om personalforvaltning. 

Opplevelsen av og problemene rundt urettferdighet må sees i en større kontekst.  Historien i Tanzania er karakterisert av en rekke endringer i statlig regulering, økonomiske reformer, desentralisering og demokratisering.  I artikkelen argumenteres det for at blant annet demokratiske reformer har gitt offentlige ansatte muligheten til å uttrykke sin misnøye med staten som arbeidsgiver.  Helsepersonell som opplever urettferdighet i arbeidsvilkårene skaper problemer i driften av offentlig helsevesen, men samtidig åpner det muligheter for å etablere en bedre forvaltning av arbeidsstyrken.

Les hele artikkelen i BioMed Central