Home

In the Wake of Colonialism

Books

So far, only "Zanzibar-Olsen: A Norwegian Timber Trader in Zanzibar, 1895-1925" is available in English. An English translation of "Kolonitid" ("Colonial Times") is expected in the fall of 2012.

 

Navigating Colonial Orders
Norwegian Entrepreneurship in Africa and Oceania

Kirsten Alsaker Kjerland and Bjørn Enge Bertelsen (eds) 2014

This collection reveals narratives of the colonial era often ignored or obscured by the national histories of former colonial powers. It charts the entrepreneurial routes chosen by various Norwegians and the places they ventured, while demonstrating the importance of recognizing the complicity of such “non-colonial colonials” for understanding the complexity of colonial history. 

 

 

 

 

 

  

Zanzibar-Olsen
Anne K. Bang, 2011

This is the story of entrepreneurship, dramatic journeys and Norwegian participation in the European colonization of the world. 

 

 

 

 

 

 


 

Nordmenn i det koloniale Kenya
Kirsten Alsaker Kjerland, 2010

Visste du at det bodde nordmenn i Kenya så lenge landet var britisk koloni, og at de første kjøpte opp jord i høylandet allerede i 1904? Gjennom nærstudier av enkeltaktører kaster denne boka lys over en ukjent side av norsk utvandringshistorie.
 
   


 

 

 

 

 

 

Kolonitid
Kirsten Alsaker Kjerland, Knut Mikjel Rio (red.), 2009

Norge var ingen tradisjonell kolonimakt på 1800- og 1900-tallet, men det betyr ikke at nordmennene stod utenfor datidens kolonieventyr. Denne boken handler om norske entreprenører og investorer som etablerte seg i Stillehavet og Afrika, eller som drev business i områdene uten å forlate Norge.

 

 

 

  

 

 

Zanzibar-Olsen
Anne K. Bang, 2008

Dette er historien om kaptein Oscar Olsen, kjent i sin hjemby Halden som Zanzibar-Olsen. I 1895 førte han skipet «Lärkan» fra Halden til Zanzibar, lastet med trelast fra Saugbrugsforeningen. Da lasten bel solgt måtte det en hel skare til for å bære sølvrupiene til banken. Det ble opptakten til et norsk handelseventyr i Øst-Afrika, og til et nytt liv for Zanzibar-Olsen.
 
 
 

 

Fenomenet Thams
Elsa Reiersen, 2006

Industrigründeren Christian Marius Thams (1867-1948) var en mektig og suksessrik mann med et imponerende internasjonalt nettverk. Han ble kjent som en av sin samtids mest energiske og kreative forretningsmenn. Fra 1910 bygde han opp og ledet flere større plantasje- og handelsforetak i Senegal, Mali, Mosambik, Kenya og Uganda.

 

 

 

 

 

 

Kongospor
Peter Tygesen og Espen Wæhle, 2007

Katalog til den fellesnordiske vandreutstillingen Kongospor som vist på Etnografisk Museet i Stockholm, Kulturernas Museum i Helsingfors, Nationalmuseet i København og i Kulturhistorisk Museum i Oslo.

 

 

 

 
 

Nordmenn i Afrika - afrikanere i Norge
Kirsten Alsaker Kjerland og Anne K. Bang (red.), 2002

Denne boken gir deg historien om de nordmenn som reiste til Afrika mellom 1650 og 1950, og om afrikanere som av ulike grunner endte opp her nord. De 22 bidragsyterne er historikere med Afrika som studiefelt. De forteller om eventyrlyst, oppfinnsomhet og dristighet, og viser at tilfeldighetene førte folk til fremmede himmelstrøk