Hjem
Avdeling for kulturhistorie
Forskning

Antropologisk film

Visuell antropologi og antropologisk film er et av forskningsområdene ved Avdeling for kulturhistorie.

Theyyam, The Dancing Gods

Theyyam, The Dancing Gods
Produsent:
Filipe Pereira

Hovedinnhold

Avdelingen forvalter også en større samling antropologisk filmmateriale, og huser arkivet for Nordic Anthropological Film Association (NAFA). I samarbeid med NAFA og BOAP utgir Universitetsmuseet tidsskriftet Journal of Anthropological Films (JAF).
Antropologisk film er basert på sosialantropologisk forskning og metoder, med lengre feltstudier og opptakstid i felt. Audiovisuelle metoder og visuell antropologi er et av forskningsområdene ved Avdeling for kulturhistorie, og filmer produsert av forskere tilknyttet avdelingen vises ved en rekke filmfestivaler over hele verden.

Avdeling for kulturhistorie forvalter en større samling antropologisk filmmateriale, og huser arkivet for Nordic Anthropological Film Association (NAFA). I samarbeid med NAFA og BOAP utgir Universitetsmuseet tidsskriftet Journal of Anthropological Films (JAF).

Journal of Anthropological Films 

Journal of Anthropological Films (JAF) er et fagfellevurdert tidsskrift for antropologisk film, som publiserer filmer som alene står som originale, empiriske bidrag basert på sosialantropologisk forskning. Tidsskriftet har åpen tilgang (open access), og kommer med to nummer i året. JAF publiseres av Nordic Anthropological Film Association (NAFA), Bergen Open Access Publishing, og Avdeling for kulturhistorie.

Nordic  Anthropological Film Associations filmsamling

Nordic Anthropological Film Associations (NAFA) filmsamling består av antropologisk film fra hele verden, med filmer fra 1950-tallet til i dag. Hvert år blir nye titler lagt til i samlingen. Filmene er digitaliserte og tilgjengeliggjort på NAFAs nettsider, som driftes av Universitetsmuseet, og brukes i undervisning i videregående skoler, universiteter og museer. For å få adgang til filmsamlingen må man være medlem av NAFA.