Hjem
Det medisinske fakultet
FORSKNING | MEDISIN

Kognitiv terapi har langtidseffekt for hypokondere

Kun få timer med kognitiv atferdsterapi har svært god effekt på personer med helseangst i 10 år etterpå.

Helseangst og kognitiv terapi.
Hypokondere bruker mye tid på å sjekke om de har en alvorlig sykdom.
Foto/ill.:
Colourbox.

Hovedinnhold

Personer som sliter med helseangst (hypokondere) bruker svært mye tid og krefter på å sjekke om de har en alvorlig sykdom. Dette går ofte utover deres sosiale liv, arbeidsforhold og samliv slik at livskvaliteten reduseres vesentlig. 

Nå har forskere ved Universitetet i Bergen funnet at kognitiv atferdsterapi i 16 timer har svært positiv effekt på hypokondere i opp til 10 år. 

– Dette er den første studien som har fulgt hypokondere i så lang tid. Den viser at kognitiv atferdsterapi har god effekt både etter ett år og etter 10 år, sier psykiater Kari-Elise Veddegjærde som er stipendiat ved Klinisk institutt 2 ved Universitetet ti Bergen. 

Studien er publisert i The British Journal of Psychiatry.

Fulgte pasienter i 10 år

I studien fulgte Veddegjærde 50 pasienter som har slitt med helseangst over lang tid og som fikk 16 timers kognitiv terapi hos den kjente hypokonderlegen Professor Ingvard Wilhelmsen ved UiB. Pasientene svarte på spørreskjema om livskvalitet både før, under og etter behandlingen. Det ble tatt høyde for annen terapi og medisinbruk. 

– Vi vet fra tidligere at kognitiv atferdsterapi er en god behandling mot helseangst, men vi var usikre på hvor lenge effekten av terapien varte. Studien viser at den også har en positiv langtidseffekt, sier Veddegjærdet. 

– Fastlegen bør kunne kognitiv terapi

Veddegjærde håper at resultatene fra studien fører til at flere enn psykologer og spesialister tilbyr vil tilby kognitiv atferdsterapi fremover. Ut fra sin egen praksis har hun erfart at kun et par timer med denne behandlingen kan være nok for noen av pasientene. 

– Siden studien viser at noen timer med kognitiv atferdsterapi har svært positiv effekt i minst 10 år, håper jeg at flere fastleger kan bruke mer kognitiv terapi i sin allmennpraksis. Jeg ønsker også at vi får flere spesialister som kan tilby denne behandlingsformen, sier Kari-Elise Veddegjærde.