Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
STUDIESTART

Realutfordring 2023: Framtidens realfagskantine

De nye realfagsstudentene gikk kreativt til verks da de i årets miniutgave av #Realutfordring. De fikk i oppgave å forvandle det ca 500 kvadratmeter store kantineområdet til et attraktivt sted som vil være til nytte for alle matnatstudenter.

Førsteårsstudenter som jobber med fremtidens kantine
Første samarbeid: Denne gjengen med første års fysikkstudenter samarbeider konsentrert for å løse #Realutfordring.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/UiB

Hovedinnhold

– Vi ønsker å etablere en plass med lav terskel, gjerne med langbord, hvor vi kan møtes og snakke sammen, sier den rykferske fysikkstudenten Even Nielsen. 

Han synes #realutfording er et kult opplegg hvor han får utveksle ideer og bli bedre kjent med sine nye studiekamerater. 

#Realutfordring: Oppgaveteksten oppsummert på tavlen.

#Realutfordring: Oppgaveteksten oppsummert på tavlen.

Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/UiB

Fint med forfriskning – bort med grønnsaker og døde dyr

Like bortenfor gjengen med de unge fysikk-karene står en gruppe molekylærbioligi-studiner og studerer kantinelokalet. De setter stor pris på at de får bidra til utviklingen av Realfagbygget.

Frisker opp: Molekylærbiolog-studinene er glad for at de får ta del i arbeidet med å fornye lokalene.

Frisker opp: Molekylærbiolog-studinene er glad for at de får ta del i arbeidet med å fornye lokalene.

Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/UiB

– Når man kommer opp trappen ser man rett på bilder av døde dyr og inn i en gang hvor det ser ut som at man er på et mentalsykehus. Det er bare brunt og grått, og gir ikke akkurat matlyst, sier Siril Meling Foss.

Gruppen er samstemt om at det hadde vært fint med litt forfriskning i kantineområdet. Det er viktig for dem å gjøre kantinen til et godt sted å være, hvor de både kan slappe av etter forelesninger og har mulighet til å jobbe med skole. 

Nermina Cavcic har tatt rollen som refent og oppsummerer: - Sittegrupper med sofa og benk, flere stikkontakter, lyddempere for å senke støynivået, godt mattilbud, flere gjenvinningsstasjoner, moderne inforskjermer – et tydelig tema som får oss til å føle oss velkommen og fint ivaretatt.

– Hvis ideene blir tatt i bruk, får vi mer eierskap til kantinen også, føyer Siril Meling Foss til.

Imponert: Mentorene Sigrun Bakke Røde og Oscar Dos Santos Kvalsvik er imponert over de ferske studentenes gode samarbeid.

Imponert: Mentorene Sigrun Bakke Røde og Oscar Dos Santos Kvalsvik er imponert over de ferske studentenes gode samarbeid.

Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/UiB

Unik mulighet til å påvirke utviklingen

Bachelorstudentene Sigrun Bakke Røde og Oscar Dos Santos Kvalsvik er engasjert som mentorer for nye kjemistudenter. De lar seg imponere over de gode løsningene studentene kommer med, som å dele inn det store kantineområdet i koselige seksjoner.

– De har nettopp blitt kjent med hverandre og samarbeider svært godt. Ikke minst er det er veldig kjekt å oppleve måten fakultetet gir oss muligheter utenfor det konvensjonelle til å bruke kunnskapen vår, sier Oscar Dos Santor Kvalsvik.

Mentorene lar seg begeistre over måten #Realutfordring lar studentene anvende kunnskapen sin i praksis. De har tidligere år vært med som deltakere – da utfordringen er blitt gjennomført i større format i samarbeid med kjente aktører som Vipps, Ikea, Bir og Tise

#RealUtfordring med IKEA: Løsningen

Produsent:
UiB

De mener det er unikt at studentene denne gangen får ta del i arbeidet med å utvikle signalbygget som Realfagbygget i Bergen er, og synes det ville være spennende hvis de ulike instituttene kan få bidra med noe fra hver sine ekspertiser inn i prosjektet for Nygårdshøyden sør – Norges største gjenbruksprosjekt.

– Kjemistudentene kan for eksempel bidra inn mot valg av byggematerialer og tanker rundt gjenbruk. Biolgistudentene kan bidra med planter og akvarier. Fysikk kan bidra med kunnskap om lys og farger. Informatikk kan stå for infoskjermer og programmering av dem som er relevant for studentene, foreslår Sigrun Bakke Røde.