Hjem
Det medisinske fakultet
Nyhet

Grøntområder hjelper mot PMS-symptomer

En studie utført blant andre av Kai Triebner ved Klinisk institutt 2 viser at grøntområder virker positivt på både fysiske og psykiske PMS-symptomer.

Woman walking in park
Å bo i nærheten av grøntområder hjelper på fire av i alt åtte PMS-symptomer.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Pre-menstruelt syndrom (PMS) påvirker over tjue prosent av kvinner i reproduktiv alder, både fysisk og psykisk. Irritabilitet, nervøsitet, depresjon, søvnproblemer, magesmerter eller oppblåsthet, er bare noen av symptomene man kan slite med.

Flere studier har vist at grøntområder virker positivt på generell og reproduktiv helse, men tidligere har man ikke sett på sammenhengen mellom grøntområder og PMS-symptomer. Det har nå spanske og norske forskere sett på.

Forskere ved Barcelona Institute for Global Health har sammen med forskere fra Klinisk institutt 2, UiB, har samlet inn data fra over tusen kvinner mellom 18 og 49 år i byer i både Sverige og Norge. De har svart på et spørreskjema om sin livsstil, fysisk aktivitet og reproduktiv helse, og blitt bedt om å angi hvor mye de plages av ulike PMS-symptomer.

Forskerne brukte også data fra "Normalised Difference Vegetation Index" for å beregne hvor mye grøntområder det er der de ulike deltagerne i studien bor.

Forbedring av fire symptomer ved PMS

De fant at de kvinnene som bodde i nabolag med mer grøntområder hadde færre symptomer på PMS og mindre sannsynlighet for å plages med fire av åtte PMS-symptomer: Nervøsitet/angst, depresjon, søvnproblemer, ømme bryster og oppblåsthet.

Tilgang til grøntområder er også ofte knyttet til økt fysisk aktivitet og mindre forurensing, men forskerne har kontrollert for begge faktorene i studien, og finner ingen sammenheng mellom disse to faktorene og en reduksjon PMS-symptomene. Dette indikerer at det er tilstedeværelsen av grøntområder i seg selv, som spiller inn.

– Tre av disse symtpomene er av psykologisk karakter, noe som stemmer med det vi vet fra før: At kontakt med naturen bidrar til å redusere stress og forbedre vår mentale helse, sier Kai Triebner ved Klinisk institutt 2, UiB, som har bidratt til studien.

– Stress kan bidra til å forsterke kortisolnivået i kroppen vår, som igjen er knyttet til en økning i hormonet progesteron og som kan bidra til å forsterke PMS-symptomer, utdyper han.