Hjem
Fakultet for naturvitenskap og teknologi
Nyhet

Staker ut kursen for norsk havvindsatsing

Tirsdag var ledende forskere, industripartnere og studenter samlet i Universitetsaulaen til havvindkonferansen «Science Meets Industry» – hvor fremtidens løsninger var oppe til diskusjon.

Bilde av SMI-konferansens første paneldebatt med tittelen «Norway as a frontrunner in offshore wind?»
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB

Hovedinnhold

– Vi trenger mer tverrfaglig forskning og investeringer i utdanning for å støtte det økende behovet for ny kunnskap. Samarbeid, både nasjonalt og internasjonalt, er nøkkelen til å nå våre ambisiøse mål innen havvind, sa UiB-viserektor Gottfried Greve da han ønsket velkommen til et program med panelsamtaler, innovasjonspitcher og presentasjoner om utviklingen i Nordsjøen fra sentrale aktører i bransjen.

Viserektor Gottfried Greve holder den innledende talen.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB

Havvindkonferansen «Science Meets Industry» (SMI) blir arrangert årlig i samarbeid mellom NORCE, GCE Ocean Technology og UiBs Bergen Offshore Wind Centre (BOW)

– SMI skiller seg fra andre havvindkonferanser da den bringer sammen forskning og næringsliv på en unik måte. Den gir innblikk og ny kunnskap om hva nytt som rører seg på forskningsfronten og man får møte både ledende næringslivsaktører og beslutningstakere, sier medarrangør og administrativ leder Gry Ekeland Parker ved Bergen Offshore Wind Centre (BOW).

Mads Arild Vedøy, strategisk leder innen fornybar energi i RWE.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB

Norges ledende rolle innen havvind

Mads Arild Vedøy fra RWE Offshore Wind – verdens nest største havvindselskap, delte innsikt om Norges ledende rolle innen havvind i presentasjonen «A Global Leader in Offshore Wind». Vedøy snakket om Norges sterke posisjon på grunn av erfaring fra olje- og gassindustrien og den eksisterende leverandørindustrien. Han understreket også behovet for å redusere kostnadene for å være konkurransedyktige i det internasjonale markedet og viktigheten av samarbeid med både lokale og internasjonale aktører for å fremme innovasjon og bærekraft.

Mads Arild Vedøy, strategisk leder innen fornybar energi i RWE.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB

– Jeg tror for så vidt Norge fremdeles har et komparativt fortrinn når det kommer til å bygge ut flytende havvind. Det har spesielt med det underlaget vi har fra olje og gass og den leverandørindustrien som finnes rundt det. Vi har det komparative fortrinnet ennå, men vi må handle raskt. For å beholde det fortrinnet er det rett og slett nødvendig å komme raskt i gang, og at regjeringen opprettholder planen de har satt for seg selv om å tildele Utsira Nord før valget til neste år. Vi har en god maritim kompetanse i Norge, som bygger på årtier fra fiskeri over til olje og gass, og nå har du selskaper som fokuserer mer og mer på havvind. Så vi har bygd stein på stein, og det er derfor vi har den kompetansen vi har. Den store utbyggingen i Norge vil jo være flytende havvind. Det er her Norge trenger spesialkompetanse, som ikke bare er nyttig her i Norge, men også i et voksende internasjonalt marked for flytende havvind, sier Vedøy.

Amund Ljønes, leder for offshoreplanlegging i Statnett.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB

Innovative løsninger for energinettverk

Butt i butt med Vedøys presentasjon fulgte Amund Ljønes fra Statnett opp med presentasjonen «Grid Solutions for Offshore Wind in the North Sea». Han fokuserte på innovative løsninger for nett i Nordsjøen. Ljønes la vekt på viktigheten av å integrere offshore energisystemer med eksisterende nettverk, og behovet for å balansere produksjon og etterspørsel kontinuerlig, både nasjonalt og internasjonalt. Han understreket også Norges store potensial for havvind, spesielt i dype farvann langs kysten, og behovet for å redusere kostnadene for å være konkurransedyktige i fremtiden.

Amund Ljønes, leder for offshoreplanlegging i Statnett.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB
 

– Vi utvikler en samordnet løsning for Utsira Nord, og det er veldig interessant å høre hvordan myndighetene planlegger å gå videre. Vår utvikling vil være avhengig av hva myndighetene ønsker å gjøre. Det er stadig et spørsmål hvor stor utbyggingen kommer til å bli i Norge, men det kommer til å kreve kompetanse for å bygge dette ut. Vi trenger HVDC-kompetanse og plattformkompetanse, spesielt for hybride nett og elektriske installasjoner til havs. Det grønne skiftet i Europa skjer, og havvind kommer til å bli en del av det bildet. Og jeg ser det sannsynlig at de første prosjektene som nå er i gang står klare i løpet av 2030-tallet, sier Ljønes.

SMI-konferansens avsluttende paneldebatt «Value creation from offshore wind».
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB

Paneldebatt om verdiskaping

Både Vedøy og Ljønes deltok også i paneldebatten om verdiskaping og fremtidige muligheter innen havvind, hvor de diskuterte verdiskapning og fremtidige muligheter innen sektoren sammen med Bjarte Aldal fra Wergeland, Solveig Wiig fra Askøy kommune og Equinors Jan Fredrik Stadaas. 

Diskusjonen omhandlet Norges sterke posisjon innen havvind – spesielt på grunn av landets erfaring med maritimt miljø og flytende konstruksjoner, samt utfordringer med energinettverk, og behovet for rask handling og samarbeid for å utnytte Norges komparative fortrinn. 

SMI-konferansens avsluttende paneldebatt «Value creation from offshore wind».
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB

Energidirektør ved UiB, Kristin Gulbrandsen Frøysa, hadde oppgaven med å lede paneldebatten. Hun konkluderte med at det er viktig å våge å investere og ha sterk forpliktelse fra både myndigheter og selskaper for å sikre fremtidig suksess innen havvind.

Underveis i løpet av dagen ble det gitt gode pauser til å mingle med de andre konferansedeltakerne. Konferansen ble avsluttet med ytterligere mingling, hvor deltakerne kunne knytte kontakter og diskutere muligheter for fremtidig samarbeid.

Se Flickr for flere bilder fra «Science Meets Industry» 2024.