Fremragende forskergruppe med fremragende aktivitet
Etter å ha fått høyeste score i Evalueringen av samfunnsvitenskapene (SAMEVAL) i 2018, fikk forskergruppen "Medborgere, opinion, representasjon" tildelt midler som åpnet for opprettelsen av prosjektet "Nettverk CORE". Kristin Strømsnes, som har koordinert og ledet prosjektet, forteller at det i høyeste grad har satt sitt preg på instituttet, forskergruppen og enkeltforskere
Hovedinnhold
I 2018 gjennomførte Forskningsrådet en evaluering av hele det samfunnsvitenskapelige fagfeltet i Norge (SAMEVAL). Gjennom dette ønsket man å kartlegge fagområder hvor Norge spiller og kan spille en internasjonalt ledende rolle og identifisere forskergrupper som er på høyt nivå internasjonalt eller som har potensial til å bli verdensledende.
Forskergruppen Medborgere, opinion, representasjon (MOR-gruppen / CORE group) fikk i evalueringen høyeste score og ble senere tildelt midler som gjennom kompetanse- og nettverksbyggende aktiviteter ytterliggere skulle bidra til vitenskapelig styrking og fornyelse.
The work of this research group is outstanding and undoubtedly deals with topics that are crucial to the future of democracy
Å styrke det nasjonale forskerutdanningstilbudet
– Et viktig mål og ønske har vært å styrke det nasjonale forskerutdanningstilbudet ved å tilby opplæring til ph.d.-kandidater innen nyere kvantitativ metode i statsvitenskapelig forskning, sier Strømsnes. Gjennom SAMEVAL-midlene har vi kunnet tilby både større ph.d.-kurs på 10 studiepoeng som Panel and Pooled Data Analysis-kurset, undervist av Vera Tröeger, samt en rekke kortere ph.d.-kurs i kvantitativ metode, undervist av både internasjonale og nasjonale eksperter.
Det har vært stor interesse for ph.d.-kursene, både fra kandidater ved Institutt for sammenliknede politikk, andre institutter og fakulteter ved UiB, men også fra andre utdanningsinstitusjoner, både nasjonalt og internasjonalt.
Dette er et tilbud vi gjerne skulle fortsatt med og som vi ser at det er etterspørsel etter, forteller Strømsnes
Å åpne dørene – Rokkan-symposium, forelesningsrekke og Scholars-in-Residence
Nettverket etablerte også en egen forelesningsrekke – CORE Lecture Series – for å bringe den nyeste forskningen knyttet til MOR-gruppens interessefelt til instituttet. Rundt 30 kjente internasjonale forskere har kommet og presentert den pågående forskningen sin, og åpnet for gode faglige diskusjoner på tvers av landegrenser og institusjoner.
I tilknytning til den etablerte Rokkan-forelesningen, har nettverket arrangert et årlig Rokkan-symposium, hvor internasjonale og nasjonale forskere har kunnet møtes for å diskutere tema med utspring i forelesningen og i arven etter Rokkan.
I tillegg har forskningsgruppen invitert anerkjente internasjonale forskere til lengre forskningsopphold på en til to måneder gjennom en Scholars-in-Residence-ordning. Gjesteforskerne har deltatt i forskergruppemøtene og annen aktivitet ved instituttet og har også vært særlig tilgjengelige for yngre forskere og ph.d.-kandidater.
Takknemlige over å bli utfordret
– Vi er takknemlige for SAMEVAL-tildelingen som har muliggjort all denne aktiviteten. Det har bidratt til å synliggjøre og til å styrke MOR-gruppen, som på flere felt allerede befinner seg internasjonalt i front, sier Strømsnes.
Det å åpne dørene for internasjonalt anerkjente forskere gjennom aktiviteter som Rokkan-symposiet, CORE Lecture Series og Scholars-in-Residence-ordningen har vært en berikelse både for forskergruppen og instituttet. Ved å bli kjent med hva som rører seg innenfor forskningsfeltet ut over landegrensene holder man seg oppdatert og i fronten av det som skjer innenfor fagfeltet.
Det er gjerne ved å hente inn andre stemmer enn de man daglig omgir seg med at man blir utfordret, tenker nytt og skaper de gode og virkelig spennende faglige samtalene, avslutter hun.