Home
Global Challenges

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Debatt

Det internasjonale gjennombruddet

Debatt om Terje Tvedts bok"Det internasjonale gjennombruddet. Fra ettpartistat til multikulturell stat" (2017).

Tvedt og Ofstad
Photo:
.

Main content

I norsk offentlighet både engasjerer og provoserer denne boken sterkt. Den har ført til en debatt om innvandring, bistand, norske verdier og kultur – og om sammenhengene mellom disse. Boken har blitt en salgssuksess med et opplag på 17,000.

I samtalen ved UiB/CMI vil vi fokusere på første del av boka, som handler om hvordan bistanden påvirket norske holdninger, hvilke verdier og utviklingspolitiske programmer Norge har fremmet, og hva møtet med ulike land og kulturer har betydd for en gjensidig forståelse av en mangfoldig verden.

Fra vaskeseddelen

Boken forteller historien om da Norge debuterte på den globale arena som rådgiver i utvikling, og da verden på samme tid kom til Norge som migranter og flyktninger fra Asia, Latin-Amerika og Afrika. Boken viser hvordan samspillet mellom disse to verdenshistoriske bevegelsene forandret Norge. På begynnelsen av 1960-tallet startet den norske staten med å bygge et humanitærpolitisk kompleks som skulle legge grunnlaget for at den politiske ledelsen noen tiår senere erklærte at Norge skulle bli en humanitær stormakt. Nesten parallelt med dette kom de første pakistanerne til Norge, som en fortropp i en stadig voksende migrasjonsbevegelse.

I løpet av de siste tiårene førte det til en radikal endring av landets befolkning, religioner og kulturer. Boken fremmer originale og tydelige fortolkninger av hva som skjedde, og dokumenterer hvordan Norges møte med verden og verdens møte med Norge ble styrt av hva forfatteren kaller en ny humanitærpolitisk elite. Forfatteren viser at spørsmålet om det norske og norske verdier - som under det nasjonale gjennombruddet på 1800-tallet - igjen er blitt aktuelt, bare på helt andre måter. Boken diskuterer grunnleggende spørsmål som: Finnes det norske verdier og norsk kultur? Og finnes Norge?

Terje Tvedt er professor ved Institutt for geografi, UiB. Han har en omfattende publikasjonsliste, som spenner fra Nilen, til vannets historie og norsk utviklingshjelp og norske tenkemåter. Han har også laget en lang rekke dokumentarfilmer.

Arve Ofstad har vært seniorforsker og forskningsleder ved Chr Michelsens Institutt, FNs stedlige koordinator i Sri Lanka, fagdirektør i Norad og ambassadør i Zambia. Han har bidratt til flere stortingsmeldinger, og han var sekretær for Nord-Sør/Bistandskommisjonen. Han er nå pensjonist og frittstående konsulent.

Dabatten blir moderert av Erlend Eidsvik, førsteamanuensis ved Høgskolen på Vestlandet og styremedlem i Norsk forening for utviklingsforkning.

Grratis og åpent for alle!