Home
Algorithms

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
ACM-ICPC 2018

Sterkt resultat i finalen

Etter fem intensive timer er den internasjonale finalen i programmering ACM-ICPC over. Laget fra UiB kan være stolte av å ha løst fire vanskelige programmeringsutfordringer, og oppnådde en meget hederlig 56. plass i den prestisjetunge konkurransen.

Next
Laget Garbage Collectors fra UiB
Gabage Collectors fra venstre: Davide Pallotti, Jan Soukup, Olav Røthe Bakken
Photo:
ACM-ICPC
1/2
Garbage Collectors, offisielt lagbilde
Gabage Collectors fra venstre: Jan Soukup, Olav Røthe Bakken, Torstein Strømme (coach), Davide Pallotti
Photo:
ACM-ICPC
2/2
Previous

Main content

ACM-ICPC er verdens største og mest innflytelsesrike programmeringskonkurranse, hvor studenter ved universiteter verden over kappes i logisk problemløsning, algoritmer og koding. Laget Garbage Collectors representerte UiB, og løste fire problemer i den internasjonale finalen torsdag 19. april, noe som gjorde av vi løste flere problemer enn 41 av konkurrentene våre. Det var likevel et godt stykke opp til de aller beste, Moscow State University, som løste hele 9 av de 11 problemene og vant konkurransen.

Treg start, hårfin finish
Garbage Collectors fikk en dårlig start på konkurransen med tre bom-innleveringer på oppgave F, en av de middels "lette" oppgavene i oppgavesettet. Dermed tapte laget mye tid og fikk også en times tidsstraff da de omsider klarte oppgaven etter 102 minutter. Men så ble maskineriet litt bedre smurt, og gjengen fra UiB brukte henholdsvis 54 og 36 minutter mellom de neste innleveringene.

- Vi hadde løsningen på oppgave B (red. an: den letteste oppgaven) etter ti minutter, men vi hadde også løsningen på oppgave F, forteller Davide Pallotti. - Eller, trodde vi da. Og da var det jo ikke noe vits i å skrive B først. Lagkameratene Olav Røthe Bakken og Jan Soukup hadde også gjort pseudokode klar på oppgave K i samme øyeblikk F og B -innleveringene var unnagjort av tastaturfører Davide, slik at denne gikk raskt unna.

Det skulle bli svært spennende om Garbage Collectors klarte å løse en fjerde oppgave. Rundt 55 minutter før konkurranseslutt leverte laget til oppgave A, men svaret var feil. Da begynte feilsøkingen av programmet for fullt. - Vi fant den ene feilen etter den andre når vi begynte feilsøkingen, forteller Olav. - Det var hvertfall tre forskjellige ting vi fikset før vi leverte på nytt.

Det andre forsøket på oppgave A kom lovlig sent, bare to minutter før konkurransen var over. Heldigvis kom det også godt, og noen av de anslagsvis 500 tilskuerne som fulge med fra tilskuerplass fikk kanskje med seg en aldri så liten jubelgest fra de ellers så sindige UiB-studentene.

Godt fornøyd
 - Vi er svært fornøyd med resultatet, forteller lagets trener og stipendiat i algoritmer, Torstein Strømme. - Laget har løst fire meget utfordrende problemer, og har all grunn til å være stolt av innsatsen i dag. Vi hadde jo allerede overgått alle forventinger på forhånd bare ved å være her, så i tillegg å gjøre en såpass god figur er helt fantastisk. Det hele har vært en utrolig opplevelse.
 
I norsk sammenheng er det nemlig ingen liten bragd laget fra UiB har utført. Det er ti år siden forrige gang et norsk lag kvalifiserte seg til finalen, og andre gangen i historien at Norge er kvalifisert. Og det er ikke fordi man ikke har prøvd.
 
- Hver eneste deltaker i finalen ACM-ICPC er eksepsjonelt dyktig, forteller sjefen for konkurransen, Bill Poucher. - Under 1% av alle deltakerne som deltar i de innledende rundene klarer å kvalifisere seg til finalen. Alle som er tilstede her har kvaliteter som gjør at de kan gjøre store ting i fremtiden. Det synet gjorde seg også gjeldene hos hovedsponsor, kinesiske Founder Group. - Uansett hvordan det går for dere i dag, så er dere velkommen som ansatt i Founder Group i morgen, annonserte formann Xin Wei.

Spennende omgivelser
Arrangør for årets ACM-ICPC var Peking University i Beijing, som i år feirer 120-årsjubileum. Det var lagt opp til et omfattende program for deltakerne, som inkluderte en tur til Den kinesiske mur og klassisk konsert med tradisjonell og moderne kinesisk musikk. Under åpningsseremonien ble det dessuten servert oppvisning i både kung fu, påfulgdans og løvedans. Til åpningsseremonien kom også den kinesiske ministeren for forskning og teknologi, Wan Gang, for å ønske deltakerne lykke til.

Laget fra Universitetet i Bergen har også en ekstra dag til å utforske Beijing etter konkurransen er over. Da står Den forbudte by og Den himmelske freds plass på programmet.