Home
Department of Economics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Medieoppslag

Formidling og debatt

På denne siden har vi samlet aktuelle samfunnsøkonomiske innlegg publisert i diverse media relatert til koronakrisen, og der ansatte ved instituttet har bidratt.

bilde av koronaviruset og med dominobrikker som faller
Photo:
Ilustrasjonsfoto: Colourbox

Main content

  • Professor emeritus Eirik Schrøder Amundsen hadde innlegget "Hvordan kan norsk økonomi ta seg opp igjen etter koronakrisen?" i Aftenposten 27. april.

  • Professor Kjell Erik Lommerud deltok 15. april i paneldebatt på Webinaret "Koronakrisens økonomi" arrangert av Økonomisk Institutt, UiO. Panledebatten er også omtalt i E24 18. april.

  • Masterstudent Sunniva S. Hillesund og professor Hans K. Hvide hadde et innlegg i DN 12. april i spalten "Forskning viser at...:" med overskriften "Tar vanskelige valg «i blinde», med store konsekvenser". Innlegget er basert på arbeidsnotat 01-20

  • Stipendiat Nina Serdarevic og professor Sigve Tjøtta oppfordrer i et innlegg i DN 8. april å dyrke det sosiale fellesskapet i en tid med isolasjon.

  • Hans K. Hvide har 7. april innlegget "Kontantstøtteordningen er en tvilsom ide" på bloggen Oslo Macro Group, som er et initiativ for å samle uavhengige analyser av koronakrisen, sett fra økonomisk synspunkt.

  • I en artikkel i Bergensavisen 7. april (bak betalingsmur) fremholder førsteamunuensis Astrid Grasdal at dette kan være tiden for å vurdere etter- og videreutdanning, særlig for ungdom. Hun sier også at koronakrisen kan prege arbeidslivet i inntil to år fremover, og at krisen slår ulikt ut for ulike bransjer. Hun peker på at det f eks vil være mangel på arbeidskraft i bygg- og anleggsbransjen pga at det kan bli vanskelig å erstatte utenlandsk arbeidskraft.

  • Koronakrisen har ført til endret handlemønster i dagligvarehandelen, og i et innslag i Vestlandsrevyen 6. april er professor Tommy Staahl Gabrielsen intervjuet. Se innslaget her.

  • "Hvis samfunnet går på en samlet smell, så blir den smellen voldsomt ulikt fordelt", sier professor Steinar Vagstad i en artikkel i Bergensavisen 5. april (bak betalingsmur). Uttalelsen er er respons på forsker Sven Erik Mamelunds prediksjon på at det er de svakeste i samfunnet som blir hardest rammet av koronakrisen, og at det er verdt å ha ekstra fokus på de spesielt sårbare gruppene i samfunnet.

  • I et oppslag i DN 3. april der regjeringens kontantstøtte til bedrifter i koronakrisen er tema, gir professor Hans K. Hvide sin støtte til synspunktene Cutterssjefen har og fremholder at regjeringen heller burde satse på usikrede lån. Les saken her.

  • Førsteamanuensis Julie Riise er en av forskerne bak en undersøkelse i regi av Norsk Medborgepanel om nordmenn sine holdninger under koronakrisen. Les UiBs innlegg "Stolar meir på Erna og mindre på naboen" fra fredag 3. april der funnene blir presentert.

  • "Krisetiltak for småbedriftene: Gjør som Sveits – gi rause lån, ikke kontantstøtte" - et innlegg av professor Hans K. Hvide i DN 2. april.

  • Samfunnsøkonomer har gått sammen om å etablere en plattform for å analysere og gi råd om koronakrisen. Professor Kjell Erik Lommerud fra Institutt for økonomi deltar. Les mer om dette samarbeidet her.   
  • Professor Kjell Erik Lommerud, postdoktor Eirik André Strømland og professor Steinar Vagstad ved Institutt for økonomi hadde innlegget "For dyrt å berge liv?" på trykk i DN fredag 27. mars.