Home
Global Challenges

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Webinar

Ansvarlig næringsliv og Vest-Sahara: Vestland ett steg videre?

Både den norske regjeringen, Oljefondets etikkråd og FNs menneskerettighetsråd fraråder næringsvirksomhet i Vest-Sahara som ikke er i samsvar med lokalbefolkningens ønsker. Likevel dukker det stadig opp nyheter om at norske bedrifter har vært innblandet i virksomhet i området som strider med dette, også bedrifter fra Vestland.

Sand
Photo:
Duncan Smith, Flickr

Main content

Rasmus L. Rasmussen (Naturvernforbundet Hordaland og fylkestingsrepresentant for Vestland Arbeiderparti) Therese Jebsen (Raftostiftelsen) og Asria Mohammed (Støttekomiteen for Vest-Sahara) i samtale med Erik Hagen (Støttekomiteen for Vest-Sahara). 

Lokalbefolkningen i Vest-Sahara får liten glede av utvinningen av landets rike naturressurser. Marokko har siden 1975 okkupert landet og anser Vest-Sahara som marokkansk provins. Lokalbefolkningen, saharawiene, ledet an av frigjøringsbevegelsen Polisario, har siden kjempet for selvstyre. Saharawienes rett til selvbestemmelse er slått fast i en lang rekke FN resolusjoner, men likevel unyttes områdets naturressurser uten deres samtykke.

Bli med på Zoom. 

Vestland fylkeskommune har nå enstemmig vedtatt å slutte seg til regjeringens næringslivsråd, og uttrykker dermed en forventning om at aktørene i fylket innretter seg etter nasjonale råd om næringsvirksomhet i Vest-Sahara.

Hvilken betydning har dette vedtaket? Og hva mer kan ulike norske aktører gjøre for å bidra til et mer ansvarlig næringsliv?

For å diskutere dette har vi invitert Rasmus L. Rasmussen, Therese Jebsen og Erik Hagen. Arrangementet arrangeres i samarbeid med Raftostiftelsen og Støttekomiteen for Vest-Sahara.

 

Rasmus L. Rasmussen er rådgiver i Naturvernforbundet Hordaland og fylkestingsrepresentant for Vestland Arbeiderparti. Han fremmet forslaget som ledet til fylkestingets oppfordring til lokalt næringsliv om å etterleve regjeringens råd knyttet til næringsvirksomhet i Vest-Sahara.

Therese Jebsen er seniorrådgiver i Raftostiftelsen. Hun koordinere stiftelsens arbeid med næringsliv og menneskerettigheter, og er blant annet leder for Raftos “Business and Human Rights Programme”. Programmets formål er både å fremme bevissthet om næringsliv og menneskerettigheter, og å bidra til å styrke næringslivets evne til å implementere FNs retningslinjer knyttet til dette.

Erik Hagen er daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara. Der arbeider han blant annet med å spre informasjon om konflikten og å støtte menneskerettighetsforkjempere i de okkuperte områdene. I tillegg arbeider han med å undersøke Marokkos partnere i å opprettholde okkupasjonen, og med å legge press på at norsk næringsliv skal respektere menneskerettighetene.

Asria Taleb Mohamed jobber som informasjonsmedarbeider i Støttekomiteen for Vest-Sahara, der hun blant annet arbeider med å spre informasjon om situasjonen. Hun og er opprinnelig fra Vest-Sahara, men er oppvokst i de saharawiske flyktningleirene sørvest i Algerie.