Flyktet fra Ukraina-krigen - nå blir de UiB-studenter
Torsdag 11. august var det velkomstmøte for 104 flyktninger som skal studere på UiB. Bli kjent med søstrene Sereda fra Bucha utenfor Kyiv.
Main content
På Høyden møter Vira og Nadiia Sereda, to søstre fra Bucha i Ukraina, utenfor Egget på Studentsenteret. De deltar på mottakelse for flyktninger som skal studere ved UiB. De starter begge to på engelskkurs før de skal søke seg inn på studier etter hvert.
– Vi gleder oss til å komme i gang med kurset og bli bedre i engelsk og etter hvert lære norsk, sier Vira.
Både hun og søsteren har studert tidligere. Vira tar en grad i journalistikk og Nadiia studerer psykologi ved Universitetet i Bucha, utenfor Kyiv.
Tar en ny retning i Norge
– Psykologistudiet i Norge og Ukraina er veldig forskjellige, jeg kan derfor ikke fortsette studiet her. Så jeg ser etter andre muligheter, og kan tenke meg å studere ledelse når jeg er ferdig med språkkurset, sier Nadiia.
Også Vira kan tenke seg å studere ledelse, og kombinere det med sin yrkeserfaring.
– Tidligere jobbet jeg som rekrutterer i et IT-selskap, det likte jeg veldig godt. Så jeg håper at jeg kan få en jobb i et IT-selskap her i Bergen etter at jeg har studert, sier Vira.
Ønsket velkommen av rektor
Programmet i Egget besto blant annet av velkomsthilsen fra rektor Margareth Hagen, som utrykket takknemlighet for at de hadde søkt om opptak ved UiB.
– Vi er takknemlige for at dere har søkt opptak hos oss ved UiB. Og vi vil gjøre vårt beste for at dere skal føle dere velkomne, ivaretatt og som en del av universitetsmiljøet, sa Hagen.
Videre håpet rektor at studentene fant den informasjonen til trengte og at de hadde ville finne seg til rette i Bergen og som student på UiB.
– Jeg ønsker dere en fin morgen og håper at dere vil føle dere som hjemme som student her i Bergen, sa Hagen.
Kan litt norsk
Søstrene er bosatt i Knarvik i Alver kommune. Her har det gjennom sommeren jobbet på Lerøy Fossen, hvor de har plukket opp noen norske ord, men synes det går litt sakte å lære seg språket.
– I Norge snakker jo alle engelsk, så det er jo enklest både for oss og de vi prater med å ta det på engelsk. Da tar det litt mer tid å lære norsk. Men på jobb bruker vi hørselvern med innebygget radio – så etter å ha hørt på norsk radio i et par måneder har jeg begynt å forstå mer og mer, sier Vira.
Selv om det er litt utfordringer med språket og behov for å bli kjent med utdanningssystemet i Norge, så er søstrene frem til å studere i Norge.
– Vi trives her, og er ikke bekymret for studiehverdagen, alle snakker engelske og etter hvert lærer vi mer norsk, sier Vira.
Valgte Norge
Før de kom til Norge hadde de mulighet til å velge mellom flere andre land. Som Tyskland og Slovakia.
Jeg har før bod i Slovakia i fire år, så vi vurderte å reise dit eller til Tyskland, hvor flere av vennene våre reiste. Men vi valgte Norge og Bergen fordi det er flere fra vårt universitet som har flytte til Bergen tidligere og vi har hørt mye bra om byen, sier Vira.