Home
Faculty of Social Sciences
KARRIERE

Økonomidirektør i Forskningsrådet

Johan Skivik Aubell har en mastergrad i samfunnsøkonomi. Det har gitt ham et godt faglig fundament og en generell forståelse for faget som kommer godt med i jobben som økonomidirektør i Forskningsrådet.

Main content

Offentlig forvaltning er full av ekstremt dyktige og smarte personer som det er inspirerende å jobbe med.

Hvorfor valgte du å studere samfunnsøkonomi?

– Jeg valgte å ta en mastergrad samfunnsøkonomi i etterkant av finanskrisen i 2007-2008. Jeg har alltid vært opptatt av tall, men også et ønske om å forstå samfunnet. Og med alt det som skjedde i finanskrisen, opplevde jeg at det generelt var for lite forståelse av mekanismene som påvirket samfunnet vårt i veldig stor grad. Jeg begynte opprinnelig å studere idéhistorie og filosofi, men samfunnsøkonomi var mer korrekt for meg.
 
Hva jobber du med nå? 

– Som økonomidirektør i Forskningsrådet jobber jeg med veldig mange forskjellige oppgaver. Jeg har ansvar for generell regnskapsdrift, inkludert lønn. Men også ansvaret for tilskuddsforvaltningen av Forskningsrådets om lag 11 mrd. kroner av offentlige midler, som innebærer porteføljestyring og likviditetsstyring. I tillegg har jeg ansvaret for rapportering til departementene og EU.
 
Hva er det beste med jobben din? 

– Jeg får jobbe med veldig mange dyktige mennesker. Offentlig forvaltning er full av ekstremt dyktige og smarte personer som det er inspirerende å jobbe med. I tillegg så har jeg stor variasjon i daglige oppgaver som gjør at jobben kontinuerlig er spennende.
 
Hva er mest utfordrende? 

– Forskingsrådet har vært gjennom mange utfordringer de siste årene, hvor økonomi har vært sentralt. Så de siste årene vil jeg si at det mest utfordrende har vært å forklare komplekse problemstillinger på en forståelig og intuitiv måte slik at alle kan forstå, og dermed gjøre korrekte avgjørelser. Økonomistyring handler om å planlegge og styre organisasjonens virksomhet, for å ta beslutninger om investeringer og finansiering.
 
Hvordan får du bruk for utdannelsen din i jobben?

– I min jobb bruker jeg lite direkte fra utdannelsen, men jeg bruker mye av den generelle forståelsen, og det underlaget utdannelsen har gitt meg. Jeg kunne aldri klart meg i dag uten det fundamentet.
 
Er det noe du skulle ønske at noen hadde fortalt deg da du var student? 

– Nyt det, det blir ikke bedre enn dette. 😊
 
Hva er ditt beste minne fra studietiden?

– Jeg jobbet mye frivillig som student, for studentorganisasjoner og som konsertarrangør. Samlet vil jeg nok si at det er de beste minnene.