Home
Biorecognition

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
News

NBS posterpris

PhD-kandidat Helene J. Bustad fra Biogjenkjenning vant posterprisen under årets NBS kontaktmøte på Røros.

Helene J Bustad
Photo:
Jennifer A. L. Nunn

Main content

PhD-kandidat Helene J. Bustad er tilknyttet K.G. Jebsen senter for forskning på nevropsykiatriske lidelser gjennom forskningsgruppen Biogjenkjenning og Norsk kompetansesenter for porfyrisykdommer (NAPOS). Hun forsker på akutt intermitterende porfyri (AIP), en arvelig sykdom som kan utarte seg med blant annet smerter i mage og rygg, svakhet i armer og bein i tillegg til psykiske og neurologiske plager. Symptomene oppstår når byggesteiner som er forløpere til heme akkumuleres på grunn av et defekt enzym i synteseveien (hydroxymetylbilan syntase, HMBS). Ved bruk av såkalt high-throughput screening leter Helene gjennom en stor samling av små molekyler for å finne noen som kan binde seg til defekt HMBS. Dersom molekylet stabiliserer enzymet kan det fungere som en chaperon og få det til å virke bedre.

I forrige uke arrangerte Norsk Biokjemisk Selskap (NBS) sitt 50. kontaktmøte i UNESCO-byen Røros. Helene presenterte sine resultater via en poster med tittelen «Identification of potential pharmacological chaperones for treatment of acute intermittent porphyria». Basert på de tre kriteriene "lesbarhet", "vitenskapelig innhold" og "sex-faktor" vant hun 1. plass i konkurransen om beste poster – med 78 utfordrere!

Å kunne formidle sin egen forskning til omverdenen er en utrolig viktig del av det å være forsker. Det fikk vi ikke minst oppleve på denne NBS-konferansen hvor store stjerner som Robert Langer, Guido Jenster og Menno Witter viste oss noe av verdens mest fantastiske forskning på en underholdende, motiverende og forståelig måte.

Helene vant 5000 kroner og en CO2-inkubator.