Home
Department of Economics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Kvinnedagen

Tidligere barnehage og mindre husarbeid

I anledning Kvinnedagen har NHO bedt professor Katrine Løken og postdoktor Julian V. Johnsen ved Institutt for økonomi om å evaluere forskningen på årsakssammenhenger mellom familiepolitikk og likestilling i arbeidslivet, og å komme med forslag til ny familiepolitikk som kan sikre høy yrkesdeltagelse og bedre kvinners karrieremuligheter.

Mor i arbeid

Main content

Professor Katrine Løken og postdoktor Julian V. Johnsen har i anledning Kvinnedagen lagt frem rapporten Likestilling og framtidens familiepolitikk der de fremmer forslag til ny familiepolitikk som skal gjøre det lettere for kvinner å delta i arbeidslivet og sikre gode karrieremuligheter. 

I rapporten blir følgende fem punkter anbefalt:

  1. Kutt kontantstøtten.
  2. Gi foreldre tilgang til barnehage med en gang den betalte fødselspermisjonen løper ut.
  3. Åpne opp muligheten for å bytte deler av den ikke-kvoterte fødselspermisjon mot barnehageplass allerede fra 9 måneders alder.
  4. Legge til rette for subsidiert barnepass også i perioden utenom normal arbeidstid.
  5. Subsidiere andre tjenester i hjemmet som avlaster oppgaver der kvinner i dag har hovedansvaret (vaskehjelp, innkjøp, hjelp til henting/levering i barnehagen).

Forfatterene peker på at forslag 1 og 2 støttes av forskning og bør prioriteres. De tre resterende forslagene bør utredes nærmere før innføring. 

Løken og Johnsen var selv i Stockholm på kvinnedagen der de presenterte enda en ny rapport om familiepolitikk og likestilling i nordiske land. Den svenske likestillingsministeren Åsa Regnér deltok i panelet som diskuterte rapporten.