Hjem
Click

Institutt for fysikk og teknologi

Institutt for fysikk og teknologi

Instituttets 7 forskergrupper og ingeniører er grunnlaget for et bredt spekter av forskning, utdanning og innovasjon. Virksomheten er mangfoldig fra grunnleggende og grensesprengende fysikk om universets sammensetning, til høyteknologi innen tverrfaglige områder som energi og petroleum, målevitenskap og instrumentering, og medisinsk fysikk og teknologi. Ta en titt på IFT-matrisen for en oversikt og mer informasjon om hva vi gjør, hva vi tilbyr og hvem som gjør hva.

Kreftforskning

Jobber for partikkelsenter i Bergen

Kristian Smeland Ytre-Hauge har fått 8 millioner kroner fra Bergens forskningsstiftelse for å kunne tilby skånsom strålebehandling for kreftpasienter i Bergen.

Partikkelfysikk som våpen mot kreft

Mye tyder på at fremtidens kreftbehandling vil være å finne i den absolutte fortiden, nærmere bestemt i det første mikrosekundet etter Big Bang. Professor i eksperimentell kjernefysikk, Dieter Röhrich er en av dem som daglig arbeider med å utvikle metodene.

Universet på partikkelnivå

Ved CERN finnes maskinen som viste hvorfor universet har masse, og langt på vei hvordan vi i det hele tatt eksisterer. Og maskinen er delvis norsk.

Mellom himmel og jord

Hvorfor er nord- og sørlys forskjellig? Hvor dynamisk og finstrukturert er strømsystemene som flyter over oss i ionosfæren? Hva er rollen til energirike partikler fra tordenstormer? Hva er effektene av partikkelnedbør på atmosfæren? 
Eller sagt på en annen måte: hva er det egentlig som foregår mellom himmel og jord?

De unike ideene

Den som måtte tvile på at avansert forskning kan kommersialiseres bør lytte til Jakob Stamnes. Mannen som blant annet brukte ideer fra satellitt-fjernmåling til å utvikle et diagnoseverktøy for hud vet nemlig hva han snakker om.

Forskningssentre ved IFT

Institutt for fysikk og teknologi har omfattende internasjonalt samarbeid, blant annet i tilknytning til CERN og European Space Agency (ESA). Dessuten er IFT vert for ett senter for fremragende forskning (SFF) og deltar aktivt i ett senter for forskningsdrevet inovasjon (SFI) og bidrar også to forskningssentre for miljøvennlig energi (FME):