Hjem
Institutt for informatikk

Hovedinnhold

Bitmonsteret er utviklet ved Institutt for Informatikk. En tekstmelding overføres "i sakte film" ved 8 blinkende lys, slik at dere ser hvordan en og en bokstav overføres - og kan leke "bitmonstre" ved å blokkere signalet underveis! Vi kan øke pøliteligheten i overføringskanalen, men med stigende evne til å motstå støy går overføringshastigheten ned. Kan vi lage en overføringskanal sterk nok til å håndtere slike bitmonstre som dere?

Støy og feilkorrigering er uungåelig i alle systemer hvor det overføres eller leses informasjon, enten det er støy i form av lyn og torden for et radiosamband, snø på en parabolantenne eller riper på en CD-plate. Men takket være feilkorrigerende datakoder er det sjelden at stereoanlegget eller tv-en vår svikter.

Når du skal sende en melding (f.eks. e-post, SMS eller MSN), må ordene dine brytes opp og sendes i småbiter kalt binære pakker som består av 0-ere o 1-ere (bits). 8 bits kalles en byte, og brukes som kode for en bokstav, tall eller annet tegn.

Selv om noen bits ikke kommer frem, kan bruk av en feilkorrigerende kode gjøre det mulig å finne igjen den opprinnelige meldingen. Kodene virker ved å sende med ekstra informasjon - som også gjør at overføingen går saktere. Noen koder er bedre og sterkere enn andre.

Mer informasjon om f.eks. ASCII koden finner du på Wikipedia.