Hjem
UiB Bærekraft
Nyhet

Vil redusere mikroplastutslippet med 80%

Akkurat nå foregår det et pilotprosjekt på vannrensing i Nygårdsgaten 5. Om prøveprosjektet går godt og teknologien innføres på hele campus, kan man potensielt redusere UiBs utslipp av mikroplast fra renhold med hele 80%.

Teodora Nedelcheva og Anette Cecilie Blich med det ny-installerte rensesystemet i NG5
Teodora Nedelcheva og Anette Cecilie Blich med det ny-installerte rensesystemet i NG5.
Foto/ill.:
Sigmund Grønlie Bolme

Hovedinnhold

– Mimbox er en vannrenser som kan gi oss store besparelser både på vannforbruk, CO2 utslipp og utslipp av mikroplast. UiB er blant de to første som tar i bruk denne teknologien, det kjøres i dag parallelle prøveprosjekt på Equinors landanlegg og her hos oss, forteller renholdssjef ved UiB, Anette Cecilie Blich.

Vil høste erfaringer

Selskapet bak Mimbox hevder at boksen kan redusere utslippet av mikroplast fra vaskemaskiner med så mye som 80%. I tillegg gir den ca. 70% vannbesparelse og CO2 utslippene reduseres med opptil 30%. Boksen fungerer slik at vannet renses for mikroplast og andre partikler før det analyseres og gjenbrukes. Om systemet ikke godkjenner vannet for gjenbruk går det i avløpet.

Blich har stor tro på prosjektet, men kan enda ikke si når resten av campus vil nyte godt av det.

– Om og når vi eventuelt får på plass videre utrulling på våre andre 90 bygg blir et økonomisk spørsmål som vi vil ta stilling til når vi tenker at den tid er der. Det er litt for tidlig å si på dette tidspunkt. Først må vi ha tålmodighet og høste gode erfaringer.

Bærekraftig renhold

Ved siste utlysning av anskaffelse av renholdstjenester ved UiB var bærekraft et viktig kriterium for tildeling. Mulighet for å gjenbruke vann og å kutte i utslipp av plast og CO2 var et av løsningsforslagene Coor kom med på dette kriteriet.

– Vi bruker ganske mye mikrofiberkluter og mopper når hele campus skal rengjøres. Mimbox var et lovet tiltak i anbudet til UiB, og Coor er glad for å kunne bidra til en mer bærekraftig renholdsprosess ved Universitetet i Bergen, sier driftssjef i Coor Teodora Nedelcheva.

Ved siden av Mimbox, jobber man med å få på plass flere tiltak som skal gjøre renholdet av UiBs campus mer bærekraftig.

Blant tiltakene finner man løsninger for å komprimere avfall på toaletter – noe som vil redusere bruk av avfallsposer – og et system som heter I-AIR som bryter ned forurensende stoffer, bakterier og virus. Det sistnevnte vil være særlig aktuelt i gamle bygg der ventilasjonsanlegget er dårligere. Sammen vil alle tiltakene som igangsettes kunne ha en stor effekt, mener Blich

– Da vi skulle ut på anbud for å hente inn tilbud på renholdstjenester i 2022 var det viktig for oss å få inn en leverandør som har fokus på bærekraft og som kunne skissere bærekraftige løsningstiltak i deres løsningsbeskrivelse til oss. Det er ikke alle tiltakene som er like store, men vi mener at alt du gjør spiller en rolle, sier Blich.