Home
UiB Alumni Network

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Månedens alumn

Månedens alumn: Petter Snare

Han beskrives som et mangfoldig og lidenskapelig kunstvesen. Med en solid akademisk bakgrunn fra Dragefjellet og NHH er den kunstelskende juristen KODE sin nye direktør.

Månedens alum Petter Snare, direktør i KODE
Studer noe som du faktisk synes er interessant – og studer et år i utlandet, er et av tipsene den påtroppende direktøren for KODE.
Photo:
Gabriela Saez

Main content

Hva husker du best fra studietiden din ved UiB?

Møtene mellom studentene fra flere fag og fakulteter. Det gjør universitetslivet litt mindre ensrettet. Jeg synes det var veldig gøy å være endel av studentpolitikken – da får man møtte mange, både fra andre universiteter og høyskoler, men også akademikere og politikere. Det gjør at man får et helt annet forhold til både studiestedet og studielivet.

Du er utdannet jurist. Hva fikk deg til å velge denne utdannelsen?

Det var flere ting, blant annet en fascinasjon for Olav Hestnes, Alf Nordhus og Arnie Becker fra L.A. Law. Men mer interessant er det vel om jeg hadde gjort det igjen, og svaret på det er ja. Jus er et fag som spenner vidt. Du lærer å angripe en sak fra mange sider og får et system for å tilnærme deg problemet – og løsningen. Det er mange viktige samfunnsoppdrag som du blir satt i stand til å løse som jurist – langt flere enn man ser for seg når man setter seg ned med Knophs Oversikt over Norges rett for første gang (hvis de fremdeles gjør det da).

Hvordan endte du opp som direktør for KODE Kunstmuseene i Bergen?

Jeg har alltid hatt interesse for kunst og kunstfeltet. Å høre flinke forelesere på kunsthistorie grunnfag var nesten alene nok for en livslang kjærlighet. Så med udokumentert kunsthistorie og jus i ryggen, har jeg vært aktiv i flere kunstinstitusjoner på styrenivå. Jeg har drevet galleri og som forlegger av kunstbøker. Med dette som bakgrunn, sammen med min ledererfaring, så var det vel det som gjorde at jeg var interessant for KODE. Det er jo en fantastisk mulighet å være direktør for et av Norges aller fineste museum.

Hvilken del av utdannelsen din har du hatt mest nytte av i arbeidslivet?

Veldig konkret så har pengekrav, tvangsfullbyrdelse og konkurs vært veldig nyttig for meg som kemner. Men mer enn det handler det vel om evne til å se en sak fra flere sider, og se at det er flere måter å angripe et problem på. Kreativitet er en viktig del av jusen.

Hvilke ambisjoner har du som påtroppende museumsdirektør?

Jeg håper at vi kan utvikle samarbeid med de andre institusjonene i byen – både de kunstneriske og på andre fagfelt, som UiB. Kunsten lever ikke i et vakuum, den er en viktig del av samfunnet. Hvis vi kan bidra til å se kunsten gjennom andres fagfelt – for på den måten både å få ny kunnskap, men også for å kommunisere bredere, så ville jeg synes det hadde vært et fint mål.  

Har du et godt råd til andre alumner når det kommer til karrierebygging?

Tenkt vidt – du kan mer enn du tror. Din kunnskap er nyttig også på andre fagfelt enn det du har utdannet deg til. Ikke vær redd for forandring, du kommer stort sett ned på beina. Og lønn er ikke alt, det finnes fantastiske spennende jobber, særlig i det offentlige, som gir mye mening og viktige utfordringer.

Hvilke planer har du videre for 2017?

Nå må jeg først finne meg et sted å bo i Bergen, lære KODE å kjenne, følge med på Bergens fantastiske kulturliv – og vokse opp oilskinjakka.

Har du tre gode råd til dagens studenter?

  • Gjør noe annet enn bare studier, engasjer deg i studentpolitikk!
  • Studer noe som du faktisk synes er interessant – og studer et år i utlandet.  
  • Bli kjent med studenter fra andre fagfelt, det kan hende du lærer noe nytt