Home
About UiB

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Eierinteresser

Universitetets eierinteresser

Main content

Universitetet i Bergen har eierinteresser i flere selskaper. Selskapenes formål er av ulik karakter og vedtektenes ordlyd for det enkelte selskap fremgår av nedenfor oversikt; Selskapenes virksomhet/formål.

Universitetet har fokus på å utøve god eierstyring, og rapporterer årlig til både Universitetsstyret og til Kunnskapsdepartementet om gjeldende strategi og vesentlige forhold. Styret har vedtatt interne retningslinjer som fastsetter at eierskap skal utøves gjennom; Deltakelse i selskapenes generalforsamlinger, Mål og resultatstyring og Oppnevning og oppfølging av styremedlemmer.

Selskapenes formål og oversikt over styremedlemmer

Norce Norwegian Research Centre AS

Selskapet ble etablert etter fusjoner mellom flere forskningsinstitutter; Agderforskning, Christian Michelsen Research (CMR), International Research Institute of Stavanger AS (IRIS), Norut - Northern Research Institute, Uni Research Polytec, Uni Research og Teknova. De største eierne er de fire universitetene i Bergen, Stavanger, Agder og Tromsø, enten som direkte eiere eller gjennom regionale holdingselskaper. Øvrige eiere er fylker og kommuner, forskningsstiftelser, samt selskaper innen industri og finans.

Selskapet ble stiftet 3. juni 2017 og har en aksjekapital på kr 2.160.000. UiB er største eier med en eierandel på 51,852%.

Selskapets virksomhet er å fremme eksternt finansiert forskning av høy kvalitet og relevans til anvendelse i næringsliv, forvaltning og i samfunnet for øvrig. Selskapet skal fremme Innovasjon og nyskapning i samarbeid med samfunn og næringsliv.

 

EiereRegnskap, roller mm
 
Årsrapport, protokoll,
vedtekter mm
Universitetet i Bergen 51,852%
Stavanger Research Holding AS 31,481%
Agder Research Holding AS 9,259%
Universitetet i Tromsø - Norges Arktiske Universitet 3,241%
Equinor Techonology Ventures AS 1,204%
Sparebanken Vest 1,204%
SIVA - Selskapet for industrivekst SF 1,111%
Troms Fylkeskommune 0,278%
Troms Kraft 0,185%
Norland Fylkeskommune 0,185%

Norce Norwegian Research Centre AS - 919408049 - Bergen - Se Regnskap, Roller og mer (proff.no)

Leverte dokument (hkdir.no)

Unifond AS

Selskapet ble stiftet 09.02.2010 og har en aksjekapital på kroner 100 000. Staten ved Universitetet i Bergen, eier 100 % av aksjene per 31. desember 2020.

Selskapets formål er å bistå, koordinere og administrere stiftelser eller andre organisasjonsformer som etter sine vedtekter skal forvaltes av Universitetet i Bergen når det er inngått særskilt avtale om dette. Unifond AS er et administrasjonsselskap som skal ivareta universitetets oppgaver i forbindelse med administrasjon av disse stiftelsene og enhetene. Unifond AS vil være kontaktperson utad og representerer stiftelsene i henhold til underliggende avtale. I den forbindelse skal selskapet kunne inngå avtaler med kapitalforvaltere relatert til forvaltningen av kapitalen for stiftelsene.

EiereRegnskap, roller mm
 
Årsrapport, protokoll,
vedtekter mm
Universitetet i Bergen 100 %

Unifond AS - 995200090 - Bergen - Se Regnskap, Roller og mer (proff.no)

 

Leverte dokument public (hkdir.no)   

UiB Eiendom Universitetet i Bergen Eiendom AS

Selskapet ble stiftet 04.01.2001 etter fisjonering av Høyteknologisenteret i Bergen AS (nå Marinholmen Forskningspark AS), hvor Universitetet i Bergen var aksjonær fra opprettelsen av HiB i 1985. Selskapet har en aksjekapital på kr 400 000,00. Staten ved Universitetet i Bergen eier per 31. desember 2020 400 aksjer, noe som tilsvarer 100 % av samlet aksjekapital.

Selskapets virksomhet er på ikke ervervsmessig grunnlag å eie og stille til disposisjon for Universitetet i Bergen fast eiendom til bruk for forskning og undervisning og dertil knyttede funksjoner. Selskapet eier og leier ut til universitetet seksjoner i Thormøhlensgate 55 og hele 55 A. Selskapet har etter oppdrag fra universitetet også finansiert og gjennomført ombygginger i noen av eiendommene. Innbetalt leie går til nedbetaling av renter og avdrag. Universitetet kan i hele leieperioden overta eiendommen(e) ved å innfri gjenværende lån. Når selskapets gjeld er nedbetalt, kan universitetet overta selskapets eiendommer uten ytterligere vederlag.

EiereRegnskap, roller mm
 
Årsrapport, protokoll,
vedtekter mm
Universitetet i Bergen 100 %

Universitetet i Bergen Eiendom AS - 983231292 - Bergen - Se Regnskap, Roller og mer (proff.no)

Leverte dokument (hkdir.no)

VIS Vestlandets Innovasjonsselskap AS

Selskapet ble stiftet 22.12.2004 og har en aksjekapital på kr 339 873 fordelt på 339 873 aksjer hver pålydende kr 1. Staten ved Universitetet i Bergen eier per 31. desember 2020 113 627 aksjer noe som tilsvarer 33,43% av samlet aksjekapital. Statens eierinteresser i Vestlandets Innovasjonsselskap AS forvaltes av Universitet i Bergen etter fullmakt fra Kunnskapsdepartementet. Helse Bergen eier 33.43%, Siva – Selskapet for industrivekst SF eier 22,20%, Havforskningsinstituttet eier 5,88%, Høgskolen på Vestlandet eier 3,82% og Norges Handelshøyskole eier 1,23% av aksjene.

Det ble vedtatt på ekstraordinær generalforsamling 9. april 2019 å endre navn på selskapet fra Bergen Teknologioverføring AS til Vestlandets Innovasjonsselskap AS (VIS).

Selskapets virksomhet er å forestå forvaltning og kommersialisering av selskapseiernes og andre offentlige innretningers immaterielle rettigheter og ideer knyttet til forskningsresultater og forskningsprosesser. Virksomheten skal ha som formål å sikre kommersialisering, anvendelse og overføring av forskningsresultater og oppfinnelser til bredest mulig bruk og nytte i samfunnet. Selskapet skal utføre utredning, rådgivning, forvaltning og administrativ oppfølging i forbindelse med dette. Selskapet kan også forestå aktiviteter knyttet til innovasjon og prosess-støtte i forbindelse med aktivitet som ikke har nådd fasen for kommersialisering. Selskapet kan også opprette og delta i andre selskaper, stiftelser eller andre samarbeidstiltak for å ivareta sitt formål.

EiereRegnskap, roller mm
 
Årsrapport, protokoll,
vedtekter mm
Universitetet i Bergen 33,43%
Helse Bergen Hf 33,43%
Havforskningsinstituttet 14,51%
Siva - Selskapet for Industrivekst Sf 13,56%
Høgskolen i Bergen 3,82%
Norges Handelshøyskole 1,23%
Andre 0,02%
VIS - Vestlandets Innovasjonsselskap - 987753153 - Bergen - Se Regnskap, Roller og mer (proff.no)

Leverte dokument (hkdir.no)

Vil Vite Bergen Vitensenter AS

Selskapets formål er å utvikle og drive et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter for teknologi, naturvitenskap, matematikk og humaniora spesielt rettet mot barn og unge, samt annen virksomhet som naturlig faller sammen med dette, herunder å delta i samarbeid med andre selskaper og foretak med lignende virksomhet.

EiereRegnskap, roller mm
 
Årsrapport, protokoll,
vedtekter mm

Bergen Kommune 29,56%
Universitetet i Bergen 19,00%
Hordaland Fylkeskommune 19,00%
Høgskulen på Vestlandet 19,00%
Bergen Børsfond 8,45%
Jacobs Douwe Egberts Norge AS 4,22%
Bergen Næringsråd 0,76%
Andre 0,01%

 

VilVite, Bergen Vitensenter - 989005049 - Bergen - Se Regnskap, Roller og mer (proff.no)

Leverte dokument (hkdir.no)

SKIBAS Studentkulturhuset Bergen AS

Studentkulturhuset i Bergen eies av Universitetet i Bergen, Det akademiske kvarter og Studentskipnaden på Vestlandet med en tredjedel hver.

Selskapets formål er å forvalte Olay Kyrresgate 49 til bruk som studentkulturhus i Bergen. Hovedformålet er å arbeide for å tilrettelegge og styrke et bredt og omfattende, selvorganisert sosialt og kulturelt tilbud til studenter i Bergen.

EiereRegnskap, roller mm
 
Årsrapport, protokoll,
vedtekter mm
Det akademiske kvarter 33,33%
Universitetet i Bergen 33,33%
Studentsamskipnaden på Vestlandet 33,33%
Andre 0,01%

Det Akademiske Kvarter - 973199986 - Bergen - Se Regnskap, Roller og mer (proff.no)

Leverte dokument (hkdir.no)

 

Simula UiB AS

Selskapet er et ideelt og allmennyttig foretak. Selskapet skal ha som hovedformål å drive grunnleggende langsiktig forskning og utvikle og gi utdanningstilbud på utvalgte områder innen informasjons- og kommunikasjonssikkerhet, og gjennom dette også bidra til nyskapning og innovasjon i arbeidslivet. Selskapet har ikke erverv til formål, og skal ikke dele ut utbytte til sine eiere.

 

EiereRegnskap, roller mm
 
Årsrapport, protokoll,
vedtekter mm
Simula Research Laboratory AS 51,00%
Universitetet i Bergen 49,00%

Simula Uib AS - 916893957 - Bergen - Se Regnskap, Roller og mer (proff.no)

Leverte dokument (hkdir.no)

 

Marineholmen Raslab AS

Selskapets virksomhet er å bygge opp, eie, drive og videreutvikle flere resirkuleringsanlegg (RAS-anlegg) for fiskeforsøk på Marineholmen i Bergen, og å leie dette ut til utdannings-, forsknings- og utviklingsvirksomhet. Selskapet kan også eier aksjer/andeler i andre selskaper relatert til havnæringene.

 

EiereRegnskap, roller mm
 
Årsrapport, protokoll,
vedtekter mm

Marineholmen Forskningspark AS 52,9%
Universitetet i Bergen 23,5%
Norce 11,8%
Stiftelsen Industrilaboratoriet 11,8%

 

Marineholmen Raslab AS - 822144152 - Bergen - Se Regnskap, Roller og mer (proff.no)

Leverte dokument (hkdir.no)

The Seafood Innovation Cluster AS

Selskapets virksomhet er å involvere seg i bransjefremmende aktiviteter innenfor sjømatnæringen, gjennomføring av bransjefremmende aktiviteter i samarbeid mellom næringsaktører, utdannings- og forskningsmiljøer og andre aktører tilknyttet sjømatnæringen.

EiereRegnskap, roller mm
 
Årsrapport, protokoll,
vedtekter mm
The Seafood Innovation Cluster AS 22,222%
Cargill AS 11,111%
DNB Bank ASA 11,111%
Grieg Seafood ASA 12,5%
Lerøy Seafood Group ASA 11,111%
Benchmark Genetics Norway AS 11,111%
Universitetet i Bergen 11,111%

The Seafood Innovation Cluster AS - 913268865 - Bergen - Se Regnskap, Roller og mer (proff.no)

Leverte dokument (hkdir.no)