Home
Global Challenges

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Forskningsdagene

Sudan forklart

Kan overgangsregjeringen bringe fred og demokrati til Sudan? Eller blir de militære kreftene for sterke?

Alaa Salah
Photo:
CMI

Main content

Liv Tønnessen, seniorforsker CMI,og Gunnar M. Sørbø, seniorforsker/emeritus CMI, i samtale med Thor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitenskapsteori ved UiB. 

Siden den folkelige revolusjonen i 2019 som styrtet Sudans diktator, har Sudan vært styrt av en overgangsregjering med innslag av både sivile og militære krefter.

Omar al-Bashir ledet Sudan med jernhånd i 30 år og har ført opptil flere kriger i landet. Selv om han forhandlet fred med Sør-Sudan og gjorde slutt på Afrikas lengste borgerkrig i 2005, brøt det samtidig ut krig i Darfur, og Bashir står nå tiltalt for folkemord av den internasjonale straffedomstolen.

Kan overgangsregjeringen bringe fred og demokrati til Sudan? Eller blir de militære kreftene for sterke? Vi snakker om hva som ligger bak konfliktene i Sudan, hva som førte til revolusjonen i 2019 og framtidsutsiktene for fred og overgang til demokrati i landet.

Fire konflikter forklart
Fred og konflikt er tema for Forskningsdagene i år. I Bergen svarer vi med å sette fokus på fire pågående konflikter, alle med ulike komplekse historiske årsaker som kan være vanskelige å få oversikt over.

Gjennom fire frokostmøter i Bergen Global får du sjansen til kjapt påfyll på hva som foregår i Etiopia, Sudan, Mosambik og Afghanistan. Benk deg med kaffekoppen foran skjermen eller møt opp til enkel frokostservering i Jekteviksbakken 31. Forskere med førstehåndskjennskap til disse landene vil gi deg kunnskapen du trenger for å forstå hva som egentlig foregår. 

«Fire konflikter forklart» er et samarbeid mellom Bergen Global og Forskningsdagene i Bergen.