Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Strandryddeuka 2021

Sterke inntrykk under plastrydding

- Jeg blir glad av å være en del av et studentmiljø som er så engasjert rundt et så viktig problem, sier bærekraftspilot ved UiB, Ingeborg Rønning. Se bildene fra Strandryddeuka 2021 her.

Next
Strandryddedagen 2021
Masterstudentene Emilie Hæggernes og Angelina Olsen var med på ryddeaksjon på Strandryddedagen 2021. Begge er medlemmer i Plastnettverket ved UiB, og skriver sine oppgaver om mikroplast. I bakgrunnen en annen medlem av plastnettverket; stipendiat Alexander Klevedal Madsen, som også forsker på plastproblematikken. Se flere bilder fra Strandryddedagen ved å klikke til høyre eller venstre.
Photo:
Silje Katrine Robinson
1/9
Strandryddedagen 2021
Karen Erstad og Tana Meyer fant blant annet et bildekk under ryddingen. Se flere bilder fra Strandryddedagen ved å klikke til høyre eller venstre.
Photo:
Silje Katrine Robinson
2/9
Strandryddedagen 2021
Stabbevika i Alver kommune utenfor Bergen. Se flere bilder fra Strandryddedagen ved å klikke til høyre eller venstre.
Photo:
Silje Katrine Robinson
3/9
Strandryddedagen 2021
Bærekraftspilot Vilde Paulsen og masterstudent Mari Froastad. Se flere bilder fra Strandryddedagen ved å klikke til høyre eller venstre.
Photo:
Silje Katrine Robinson
4/9
Strandryddedagen 2021
Lekefigurer. Se flere bilder fra Strandryddedagen ved å klikke til høyre eller venstre.
Photo:
Silje Katrine Robinson
5/9
Strandryddedagen 2021
Tre av bærekraftspilotene ved UiB var med på aksjonen; f.v. Emilie Flønes, Ingeborg Rønning og Vilde Paulsen. Se flere bilder fra Strandryddedagen ved å klikke til høyre eller venstre.
Photo:
Silje Katrine Robinson
6/9
Strandryddedagen 2021
Masterstudentene Emilie Hæggernes og Angelina Olsen på vei til Stabbevika. Se flere bilder fra Strandryddedagen ved å klikke til høyre eller venstre.
Photo:
Silje Katrine Robinson
7/9
Strandryddedagen 2021
Bergen og omland friluftsråd og Miljøvernforbundet stod for båttransport og kyndig arbeidsledelse under ryddingen.
Photo:
Silje Katrine Robinson
8/9
Strandryddedagen 2021
Dagens fangst; en full kontainer på Hjelmås kai. Se flere bilder fra Strandryddedagen ved å klikke til høyre eller venstre.
Photo:
Ole M. Kvamme, UiB
9/9
Previous

Main content

- Jeg vil rose og takke studenter, ansatte og samarbeidspartnere med strålende innsats. Som under fjorårets plastdugnad, har ryddingen gitt sterke inntrykk, sier miljøkoordinator ved UiB, Helene Wiken, og legger til:

- Plastforsøpling er et globalt problem. Samtidig er slike aksjoner en viktig påminnelse av hvor stort problemet er også her lokalt, noe vi for alvor fikk øynene opp for etter funnet av Plasthvalen for snart fem år siden. I dag er Plasthvalen utstilt på Universitetsmuseet, og den er fremdeles en sterk inspirasjonskilde i kampen mot plastforsøpling, både for oss på UiB og for samfunnet forøvrig. 

Bevisstgjøring

Dette var andre året UiB inviterte til plastdugnad som del av den nasjonale Strandryddeuka i regi av Hold Norge Rent.

- På aksjonene disse to årene har engasjerte studenter, ansatte og samarbeidspartnere totalt ryddet nær 8 tonn plast. Det utgjør en viktig innsats for livet langs kysten, og har hindret mye mikroplast i å nå videre ut i kretsløpet, sier Wiken.

- Ved å dra ut til forurensede øyer og viker, ser vi samtidig tydelig hvor stort problemet faktisk er. Det viktigste grepet vi kan gjøre når det gjelder plastforurensing, er derfor å hindre mer plast i å havne i naturen i utgangspunktet, slår Wiken fast, og utdyper:

- Her trenger vi en stor innsats fra mange samfunnsområder; fra forskning til næringsliv og politikere. Samtidig ser vi viktigheten av å være bevisste på eget forbruk og vaner, samt at alle tar et ansvar for å forhindre at plast havner på avveie. Ved UiB har vi blant annet kildesorteringsstasjoner i alle bygg og har blitt partner i #plastsmart-nettverket.

Wiken trekker også frem UiBs plastnettverk for forskere og studenter, som skal styrke UiB sin posisjon i å bidra med forskningsbasert kunnskap om plast inn i FNs havforskningstiår (2021-2030). Nettverket skal også bidra inn mot UiB sitt arbeid med bærekraftmål 14, Livet i havet; et FN-mandat som nylig ble fornyet for tre nye år.

Strandryddedagen

På Strandryddedagen 18. september ble det arrangert en ryddeaksjon for over 40 studenter og samarbeidspartnere i Stabbevika i Alver kommune. Her stod Bergen og omland friluftsråd og Miljøvernforbundet for båttransport og kyndig arbeidsledelse på stedet.

- Vi blir oppgitte over å se rundt oss og hvordan det ser ut her, slår Emilie Hæggernes og Angelina Olsen fast. -Vi har funnet både stort og smått; alt fra små lekefigurer og en spaghettipakning fra Øst-Europa - til en gressklipper. Det er så mye plast, og det virker nesten som det aldri tar slutt, sier de.

De to masterstudentene er medlemmer av UiBs plastnettverk, og begge skriver oppgaver om mikroplast. Hæggernes sin oppgave handler om mikroplast i fiskefilet i torsk, mens Olsen tar for seg mikroplast i havbunnssediment.

- Strandryddedagen er en viktig dag, og det er fint å bidra og se at vi kan gjøre en forskjell. Nå har vi ryddet denne vika, men dessverre er det mange viker i Norge som ser sånn ut, sier de to.

Engasjerte studenter

Student og Bærekraftspilot ved UiB, Ingeborg Rønning, har deltatt i mange ryddeaksjoner, og mener det er like spennende hver gang man kommer til et nytt ryddeområde.

- Denne gangen ble jeg veldig overrasket over hvor mye forskjellig plast og søppel som hadde funnet veien inn til den lille viken langt inne i Osterfjorden, sier Rønning.

Ved første øyekast syntes hun det nesten virket som et umulig prosjekt å skulle fjerne alt søppelet.

- Men heldigvis var det mange engasjerte og ivrige studenter som hadde møtt opp, og som gjorde en iherdig innsats for naturen. Vi ankom en søppelplass og dro noen timer senere fra en vik - jeg blir utrolig glad av å være en del av et studentmiljø som er så engasjert rundt et så viktig problem, slår hun fast.