Home
Continuing Education

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Deltidsstudier

Komplisert sorg: teori og behandling

Hva skiller komplisert sorg fra vanlige sorgreaksjoner, og hvordan kan vi best forebygge- og behandle kompliserte sorgreaksjoner hos barn og voksne? Deltidsstudium over ett semester våren 2025. Åpent for søknader nå!

Ny videreutdanning: Komplisert sorg: teori og behandling
Videreutdanningsemnet om komplisert sorg skal gi kunnskap om ulike former for komplisert sorg og hvordan disse kan behandles.
Photo:
Colourbox

Main content

Dette emnet Studiet retter seg mot deg som møter mennesker i sorg gjennom ditt daglige arbeid, for eksempel innenfor helse- og omsorgssektoren. Emnet tar for seg ulike former for komplisert sorg og hvordan vi behandler dette og omfatter teorier om komplisert sorg, ulike kartleggingsverktøy, diagnostikk og behandling/rådgivning. Sorg i forbindelse med brå død og traumatiske hendelser vil bli inngående belyst.

Følgende tema står sentralt i studiet:

  • Ulike typer sorg hos barn og voksne
  • Skillet mellom traume og sorg
  • Ulike forståelsesmodeller for kompliserte sorgreaksjoner, risiko- og vernefaktorer
  • Forebyggende strategier
  • Intervensjoner for kompliserte sorgreaksjoner rettet mot individer, par, familier og grupper

Emnet kan tas som et frittstående enkeltemne, men kan også inngå som valgfritt spesialiseringsemne i Erfaringsbasert master i krisepsykologi.

Faglig ansvarlig: Førsteamanuensis og psykologspesialist Pål Kristensen ved Senter for krisepsykologi

Les hele emnebeskrivelsen

Hvordan er studiet lagt opp?

Studiet gir 15 studiepoeng og går på deltid over ett semester, med til sammen tre samlinger. Den første samlingen er fysisk ved UiBs campus i Bergen, mens de to neste går digitalt via UiBs læringsplattform Mitt UiB.

Det er obligatorisk å delta på oppstartssamlingen og minimum en av de to neste samlingene. Merk: Det vil ikke være mulig å delta digitalt via Zoom el.l. på den første, fysiske samlingen. 

I løpet av samlingene varierer vi mellom forelesninger, lærerinstruerte øvelser, litteraturstudier, videodemonstrasjoner og oppgaveskriving. Vi legger vekt på varierte metoder, med gode muligheter for egenaktivitet, refleksjon og diskusjon. Mellom samlingene skal studentene levere inn og få tilbakemelding på skriftlige oppgaver.

Det er obligatorisk å delta på oppstartssamlingen og minst en av de to andre samlingene. Du må dessuten ha levert inn minimum én oppgave for å kunne gå opp til avsluttende eksamen. 

Undervisningsplan våren 2025

  • Studiestart: 13. januar
  • 1. samling: 13. - 14. januar (fysisk)
  • 2. samling: 10. - 11. februar (digitalt)
  • 3. samling: 10. - 11. mars (digitalt)

Eksamen/vurdering

Den avsluttende vurderingen består av en skriftlig hjemmeeksamen over 10 dager, med innlevering av oppgave på ca 3000 ord (+/- 10%). 

Innleveringsfrist våren 2025: 31. mars

Opptakskrav

Studiet er på masternivå og du må derfor dokumentere at du har bachelorgrad eller tilsvarende 3-årig grunnutdanning innen helse og sosialfag på høgskole/universitetsnivå.

I tillegg må du dokumentere at du har minimum to års relevant yrkeserfaring. Det er mulig å kompensere for inntil ett år av utdanningskravet ved å dokumentere lang og relevant yrkespraksis, utover minstekravet på to år. 

Dokumentasjon på utdanning samt yrkeserfaring laster du opp når du registrerer søknaden din. 

Vi har 25 studieplasser på dette studiet, og vi tar opp kvalifiserte søkere kronologisk etter dato for registrert søknad. 

Krav til dokumentasjon

For at vi skal kunne behandle din søknad må du legge ved dokumentasjon som viser at du fyller opptakskravene:

  • Vitnemål/karakterutskrift fra høyere utdanning
  • CV
  • Bekreftelse på relevant yrkeserfaring

Har du utdanningen din fra UiB eller fra andre offentlige universitet/høyskoler i Norge vil vi i de fleste tilfeller ha tilgang til å se denne og du trenger ikke laste opp noe. Har du utdanning fra en privat høyskole, fra utlandet, eller det er lenge siden du avsluttet utdanningen må vi be deg laste opp vitnemål/karakterutskrifter sammen med søknaden din. Du finner en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som deler resultater automatisk når du har logget deg inn for å registrere søknad.   

Du må dessuten laste opp din CV samt attest fra tidligere relevant arbeidsforhold, eller en arbeidsbekreftelse fra eksempelvis nærmeste leder/HR som dokumenterer arbeidsforholdet (stilling og varighet/omfang). Arbeidsavtale/CV er ikke tilstrekkelig dokumentasjon alene.