Home
Research group for Criminal Law and Criminal Procedure

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Masteroppgaver

Tre store masteroppgaver avlagt i forskergruppen

Studieåret 2021/2022 ble det produsert tre store masteroppgaver i samarbeid med forskergruppen for strafferett og straffeprosess. Her er en oversikt over temaene som ble behandlet i oppgavene.

Bilde av kandidatene
Stormasterkandidatene tilknyttet forskergruppen 21/22. Fra venstre: Herman Haugen, August Ødmann Borgmo, Victoria Westrum
Photo:
Privat

Main content

Victoria Westrum har skrevet 60-poengs masteroppgave med tittelen "Psykisk utviklingshemming som utilregnelighetsgrunn: En analyse av utilregnelighetsregelens innhold og konsekvenser".

Hovedfokuset i masteroppgaven er utilregnelighetsregelens innhold. Det sentrale er hvordan utilregnelighetsnormen avgrenses etter gjeldende rett. Analysen har særlig fokus på hvordan utilregnelighetsregelen faktisk forstås i rettspraksis, og hvorvidt praktiseringen av regelen er i samsvar med øvrige rettskilder. Utilregnelighetsregelens har en prinsipiell karakter i strafferettssystemet, og betydning for ulike regelsett. Oppgaven vil derfor også belyse utilregnelighetsregelens konsekvenser, med særlig fokus på reaksjonslæren.

August Ødmann Borgmo har skrevet 70-poengs masteroppgave med tittelen "Lagmannsrettens ankesiling i straffesaker".

Temaet for oppgaven er reglene om siling av anker over dom i straffesaker. Nærmere bestemt omhandler oppgaven i hvilken utstrekning lagmannsretten etter straffeprosessloven § 321 andre ledd første setning kan nekte henvisning av en anke over dom til ankeforhandling, og om ankesilingsreglene i straffesaker er hensiktsmessig utformet.

Herman Haugen har skrevet 70-poengs masteroppgave med tittelen "'Billettkontroll!' En analyse av kollektivselskapenes tilbakeholdsrett og den rettslige tilnærmingen til 'sniking' i norsk rett".

Oppgaven behandler de rettslige rammene for billettkontrollørers adgang til å holde tilbake passasjserer som ikke kan fremvise gyldig billett på kollektivtransport, strafferettslige konsekvenser av tilbakeholdsordningen i lys av HR-2020-2126-A, og hvordan lovgiver kan tilnærme seg problemet med "sniking" i fremtiden. 

 

Forskergruppen er stolt av å bidra til at så mange er velger å skrive stor masteroppgave innen strafferett og straffeprosess. Vi ønsker årets kandidater lykke til videre, og håper flere vil bidra til strafferettsmiljøet med store masteroppgaver i fremtiden.