Home
Department of Philosophy

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Subjektivering og senmodernitet

Forskningsgruppens hypotese er at vi i dag har å gjøre med endringer i virkelighet og virkelighetsbilde som vanskelig lar seg tematisere ut fra tradisjonell filosofi.

Bilde av en pipe med teksten Cesi n'est pas une pipe
Photo:
Rene Magritte

Main content

Gruppen er ikke knyttet til en bestemt filosofisk retning. Formålet er å utvikle forskningsprosjekter som diskuterer vilkår for subjektivering (subjektdannelse) knyttet til forandringer i kulturen (senmodernitet). Det vil dels dreie seg om forandringer i media (visuell kultur, språkteknologier, internett), dels om forandringer i styringsformer knyttet til økonomiske og biologiske modeller (biopolitikk, ny-liberalisme): ”Kyborgen”, ”Kyperspace”, ”human capital”, ”den gen-modifiserte kroppen” utgjør her konturer i en horisont som det er viktig å få nærmere grep om. Vår hypotese er at vi har å gjøre med endringer i virkelighet og virkelighetsbilde som vanskelig lar seg tematisere ut fra tradisjonell filosofi. Vår egen retning vil være antropologisk – både ved å ta opp spesifikke former for subjektivering og ved å ta opp problemstillinger mht. menneskets grenser eller natur (filosofisk antropologi). Filosofisk vil dette bety at vi må utvikle begreper som bryter med epistemologiens og ontologiens dominans.