Home
Department of Geography

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Erasmus+ praksisopphold

Praksis ved Den norske ambassaden i Madrid

Med to bachelorgrader fra UiB, en i spansk og latinamerikastudier og en i økonomisk geografi, hadde jeg veldig lyst til å prøve meg i en arbeidssituasjon hvor begge deler kommer til nytte, før jeg går videre på master.

Ragnhild H. Ødegaard
Ragnhild H. Ødegaard valgte å reise et semester på praksismobilitet til Den norske amabssaden i Madrid etter fullført bachelorgrad i geografi.
Photo:
Ragnhild H. Ødegaard

Main content

Samtidig var jeg nysgjerrig på hvordan Utenrikstjenesten jobber, og hadde veldig lyst til å oppleve dette fra innsiden. Jeg har tidligere vært på utveksling og tenkte at en praksisperiode kunne være en god mulighet til å prøve noe helt nytt. Jeg hadde nok en oppfatning av at de fleste som reiser som praktikant gjennom UD har bakgrunn fra sampol, statsvitenskap, jus eller økonomi og hadde kanskje ikke så store forhåpninger når jeg søkte. Det skulle imidlertid vise seg at jeg tok feil, for jeg ble innkalt på flere intervju før jeg ble tilbudt plass i Madrid. Geografer kan brukes til så mangt!

Madrid har absolutt alt!

Med sine over tre millioner innbyggere mangler det ikke på kulturtilbud, spisesteder og natteliv. Den sentrale plasseringen midt i landet gjør også at det er lett å dra på utflukter i nærområdet eller på helgetur til en helt annen del av landet. Spania har med sin rike historie, tradisjoner, kultur og store regionale forskjeller mye mer å by på enn langhelger i Barcelona og charterturer til Gran Canaria, og hurtigtog gjør det mulig å komme seg relativt langt på kort tid. Selv om Madrid er en storby føles byen oversiktlig og intim. Det er lett å ta seg frem til fots og en metrostasjon er aldri langt unna hvis man blir lei av å gå. Hver bydel eller "barrio" har veldig særpreget miljø noe som gjør at det sjelden blir kjedelig å vandre rundt i byen.

Søknadsprosessen

Å skrive en god søknad tar tid, men bare det i seg selv er trening som kan komme godt med når man skal søke jobber senere. Når det gjelder det praktiske er ikke dette noe som tar mye tid ettersom man ikke trenger feks. visum. Søknadsprosessen knyttet til Erasmus+stipendet var heller ikke spesielt komplisert, selv om det var en ny prosess for alle involverte, og jeg fikk god oppfølging både fra studieveileder og Erasmus-koordinator. Det som tar lengst tid er nok definitivt å skaffe seg et sted å bo!

Varierte arbeidsoppgaver

Oppgavene ved ambassaden er veldig varierte, og de vil variere ut i fra utdanning, språkkunnskaper, spesielle interessefelt for Norge i vertslandet, bilateralt samarbeid og hva som rører seg politisk, økonomisk og kulturelt mens man er i praksis - for å nevne noe! I de snart 4 månedene jeg har vært her har jeg blant annet skrevet taler, vært med på å planlegge seminarer, politiske besøk og arrangement, skrevet saker til hjemmesiden, deltatt på møter og konferanser, gjort research, skrevet politiske rapporter, besvart henvendelser på telefon og jobbet litt med oversetting. Ingen uke er lik!

Bor sentralt

Jeg bor i en studioleilighet i et av de mer multikulturelle områdene i sentrum. Med kun 25 minutter gange til ambassaden og plass til å ha folk på besøk synes jeg dette fungerer veldig godt. Jeg fikk tips av praktikanten som var på ambassaden før meg om fine områder å bo i, og det å betale litt mer for å bo sentralt er absolutt noe jeg vil anbefale. Det finnes flere nettsider for boligannonser i Spania, både for leiligheter og rom i kollektiv, men det kan ofte være litt vanskelig å få kontakt med utleierne. Mange svarer ikke på henvendelsene så det gjelder å smøre seg med tålmodighet. Jeg var heldig og hadde noen som kunne gå på visning for meg, hvis ikke kan det være lurt å dra ned litt i forkant for å lete etter et sted å bo og gjøre seg litt kjent i byen.

Fritiden

En av de største forskjellene på et utvekslingsopphold og et praktikantopphold er kanskje at det sosiale ikke er like tilgjengelig når man er praktikant. Ofte vil man være eneste praktikant på ambassaden, og diplomatene og de lokalt ansatte har gjerne familie. Når det er sagt er det lett å komme i kontakt med andre praktikanter, og man får mange invitasjoner til arrangement og sosiale sammenkomster. Det er nok likevel viktig å være foreberedt på ta en del initiativ selv. Som nevnt har Madrid et rikt kulturliv med museer, konserter, kafeer og uteliv. Det skjer noe fra mandag til søndag, og når man er vant til norske forhold kan det være et uvant i starten at man ofte går ut og spiser middag i 22-tiden (mange restauranter er stengt mellom 16 og 20), og at nattelivet starter klokka 02.00.. "El Parque del Retiro", Madrids svar på Central Park, er forøvrig en favoritt for både sportaktiviteter og piknik.

Praktikantopphold anebales

Jeg trives kjempegodt både med arbeidsoppgavene og byen, og har lært utrolig mye de siste månedene. I utgangspunktet hadde jeg ikke noen spesiell erfaring fra Spania, men jeg tror kombinasjonen av språkkunnskaper, engasjement og tverrfagligheten fra geografien var utslagsgivende. Jeg vil absolutt anbefale andre medgeografer et praktikantopphold, enten det er i Madrid eller Tokyo.

Tips og råd

Søk gjerne flere steder, men vær tydelig på hvorfor du søker deg til et spesifikt sted. Det kan være nyttig å snakke med noen du kjenner som har vært praktikant om deres erfaringer, arbeidsoppgavene vil variere noe fra ambassade til ambassade. Forbered deg godt til et eventuelt intervju og før du skal reise ut kan det være nyttig å be om tips og triks fra den praktikanten du skal overta for.