Institutt for biovitenskap (BIO)

Nyhetsarkiv for Institutt for biovitenskap (BIO)

Filosofen Daniel Dennett kjem til Bergen i helga. Han stiller spørsmålet "Korfor?" - og vil gjerne bygge ei Darwin-bru mellom humaniora og naturvitskap.
Har økonomar og biologar noko å lære av kvarandre? Det har vore fleire bølger av økonomisk teori i økologien - men teoriutvekslinga har også gått andre vegen. Det meiner professor i teoretisk biologi Peter Hammerstein ved Humboldt Universitetet i Berlin. Onsdag vitjar han Universitetet i Bergen.
-Vi har påvist PD-virus på fisken frå Troms, men det er ikkje årsaka til at den dør. Eg trur det er parvicapsula som drep fisken, seier Are Nylund ved Universitetet i Bergen til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no
Institutt for geovitenskaps først Geoviten/ekstern profilerer senterens arbeide. Jern er det fjerde mest forekommende elementet i jordskorpa, og kunnskap om hvilke (bio)geokjemiske prosesser som kontrollerer mobiliteten av jern er viktig for å forstå både den globale jernsyklusen og utviklingen av jordens tidlige miljø og liv.
Anne Gro Vea Salvanes sier at ein liten klump av kaliumkarbonat i øyret på fisken kan fortelja forskarar mykje om fisk.
Ann-Cecilie Hansen har i fire år forsøkt å få torsk til å spise hvete og mais. Nå har hun lyktes og har tatt doktorgrad i fôring av torsk.
Anne Christine Utne Palm forteller at i Benguela-strømmen utenfor Namibia bor det en liten ekstremfisk. Se film om hvorfor kutlingen er den tøffeste fisken i dette økosystemet.
Evolusjonen i havet skjer mens vi ser på, og overfiske må ta sin del av skylden for at tusenvis av år med utvikling reverseres.
Verdens nordligste varmekilde ble funnet utenfor Bjørnøya i fjor. I år vendte forskerne tilbake og fant et yrende liv i det ekstreme miljøet.
I løpet av de siste 2000 år har temperaturen aldri steget mer enn den har gjort de siste fire tiår.
Knut Fægri var marihuanaliberalist, naturist og ein av verdas største botanikarar.