Hjem
Studentsider

Tuberkulosetesting før praksis

Hvis du skal ut i praksis i studiene må du sikre at du ikke er smittet av tuberkulose i god tid før praksisperioden starter.

Hovedinnhold

Universitetet i Bergen (UiB) har flere studier hvor studentene tilbringer deler av tiden sin på praksis i skole eller helsetjenester: 

Det medisinske fakultet har egne nettsider om vaksinering og testing for sine studenter.
 

Hvem må testes for tuberkulose?

Dersom du er student på et av studieprogrammene listet over, og har oppholdt deg minst tre måneder i et land med høy forekomst av tuberkulose i løpet av de tre siste årene, er du pliktig til å teste deg for tuberkulose. Hvis dette ikke gjelder deg, trenger du ikke å teste deg.

Svar på røntgen thorax (lungerøntgen) skal være negativ før du kan begynne i praksis. 

Du tester deg ved å bestille kontrolltime:

Bestill time for tuberkulosekontroll ved Smittevernkontoret i Bergen


Hvorfor må du teste deg?

Vilkåret for å måtte teste seg for tuberkulose er beskrevet i Forskrift om tuberkulosekontroll:

Jf. § 3-1 i Forskrift om tuberkulosekontroll, har «[p]ersoner som i løpet av de siste tre årene har oppholdt seg i minst tre måneder i land med høy forekomst av tuberkulose, og som skal tiltre eller gjeninntre i stilling i helse- og omsorgstjenesten, i lærerstillinger eller i andre stillinger knyttet til barneomsorg [plikt til å gjennomgå tuberkuloseundersøkelse]. Plikten gjelder også personer under opplæring eller hospitering i slike stillinger.» (https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-02-13-205).

Er du usikker på hvilke vaksiner du har tatt og når, kan du gå inn på Folkehelseinstituttet sine nettsider. De har registrert alle norske vaksiner som er tatt i 2011 og senere.

Ved positiv tuberkuloseprøve

Hvis testen viser at du har tuberkulose, må du gjennomgå behandling. En positiv prøve kan, avhengig av smittestatus, medføre at du ikke kan gå ut i praksis sammen med kullet ditt, og kan derfor påvirke studieprogresjonen din. 

Dersom prøven din er positiv, har du plikt til å melde ifra til UiB. Da kontakter du studieveilederen på programmet ditt: