Hjem
Universitetsbiblioteket

Hvordan bruke e-bøker?

Les hvordan du kan finne frem i Universitetsbibliotekets samling av e-bøker og hvordan du kan bruke dem.

Bok
Foto/ill.:
Freepik

Hovedinnhold

E-bøker utgjør i dag en stor del av Universitetsbibliotekets boksamling. Som student eller ansatt ved UiB eller Helse Bergen har du tilgang til over 400 000 e-bøker, hvor som helst og når som helst. 

Du finner e-bøker som Universitetsbiblioteket abonnerer på ved å søke i Oria. Du kan avgrense søket ditt til e-bøker ved å velge e-bøker som Materialtype blant fasettene til høyre.

For en kort innføring i bruken av e-bøker kan du lese gjennom Universitetsbibliotekets brosjyre for bruk av e-Bøker (PDF til utskrift).

Vanlige spørsmål og svar om e-Bøker

Hvordan få tilgang hjemmefra

Studenter og ansatte må koble seg på UiB sitt nettverk via VPN for å få tilgang til elektroniske ressurser hjemmefra. Her er en lenke til veiledning for hvordan du kobler til VPN ut fra hvilket operativsystem du bruker.

Jeg prøver å lese boken, men den er i bruk

Dersom du får melding om at boken er i bruk, prøv igjen litt senere.  Svært ofte vil boken være tilgjengelig etter kort tid, men i noen tilfeller vil en annen bruker ha lastet ned boken og andre lånere vil derfor være avskåret fra bruk i inntil 2 uker.

Jeg har brukt boken før, men nå er den borte

Mange av e-bøkene vi har tilgang på leier Universitetsbiblioteket i bokpakker, der bøker skiftes ut.  Med dette skjemaet  kan du ta  kontakt med biblioteket hvis du ønsker at en bok kjøpes inn.

Jeg ønsker å låne en e-bok fra et annet bibliotek 

Det er dessverre ikke mulig å låne e-bøker fra andre bibliotek. Men det går ofte an å få kopi av et kapittel, eller utvalgte sider. Du kan bestille lån av papirbok fra et annet bibliotek, eller foreslå at Universitetsbiblioteket kjøper boken.

Ulike leverandører av e-bøker har forskjellige brukergrensesnitt. De har også forskjellige regler og prosedyrer bl.a for nedlastning og utskrift av e-bøker.

Hvordan kan jeg bruke e-bøker og annen digital litteratur i undervisning?

Rettighetene til bruk innen undervisning varierer fra leverandør til leverandør. Materialet kan imidlertid alltid lenkes til, da tilgangskontrollen er på utgivers nettsted og bare godkjente IP-adresser får tilgang. Det finnes informasjon om bruksrettigheter og opplasting i Mitt UiB.

Open Access-materiale kan finnes i bl.a. DOAJ for artikler og DOAB for bøker.