Hjem
Universitetsbiblioteket

Hvordan søke i Oria

Veiledninger for å søke, bestille og finne frem i Oria.

Oria er en søketjeneste som du kan bruke til å finne Universitetsbibliotekets trykte
og elektroniske ressurser, bl.a. bøker, e-bøker, artikler, tidsskrifter, avhandlinger,
oppslagsverk, musikk og filmer. I tillegg kan du søke etter materiale som finnes
ved andre fag- og forskningsbibliotek i Norge.   

 De korte videosnuttene viser deg hvordan du logger deg på Oria og holder oversikt over lån og bestillinger. 

Søk i Oria 

Skriv søket ditt inn i søkefeltet og klikk «Søk i Oria». Ved søk på eksakt tittel bruk hermetegn «tittel». 

Avansert søk, avgrense og lagre en treffliste 

Velger du Avansert søk finner du flere muligheter for å spisse søket ditt ved å kombinere søkeord. For å gjøre trefflisten i Oria mer oversiktlig, kan du avgrense søket ditt. I høyremargen kan du for eksempel velge materialtypen du vil se, et tidsrom, et bestemt språk eller bibliotek. Søkeresultatet ditt kan du lagre og administrere i Oria og du kan lagre og sende enkeltreferanser f.eks til EndNote. 

Pålogging

For å kunne bestille og reservere bøker og artikler må du logge deg på Oria. Studenter og ansatte ved Universitetet i Bergen logger på som i Mitt UiB (med brukernavn og passord), ansatte ved Helse Bergen og andre eksterne må velge «Bibsys» som tilhørighet. 

Min konto 

I «Min konto» holder du oversikt over dine lån og bestillinger, og har mulighet til å fornye dine lån. 

Bestille utlånt materiale 

Er boken, filmen etc. utlånt, kan du reservere den i Oria. Du får hentebeskjed per SMS og/eller epost når materialet er klar for henting på ditt bibliotek.

Bestille fra andre bibliotek 

Bøker og tidsskriftsartikler som Universitetsbiblioteket ikke har i samlingen, kan du bestille i Oria. Mener du at Universitetsbiblioteket bør ha materialet i samlingen, kan du sende et innkjøpsforslag.  

Finn databaser  

Klikk på «Databaser» under Oria-søkefeltet for å finne lenker til relevante databaser. Du kan avgrense databaselisten til ditt fagområde eller velge en bestemt database. Når du søker i databaser/søkemotorer, er det hensiktsmessig å bruke databasens/søkemotorens egne hjelpesider for veiledning. 

Finn e-tidsskrifter

For å få en oversikt og direktelenker til tidsskrifter med elektronisk tilgang, bruk lenken E-tidsskrifter som ligger i Oria-toppmenyen, eller søk på tidsskriftets tittel eller ISSN i søkefeltet.

Tilgang til elektroniske ressurser 

I Oria får du tilgang til e-bøker, tidsskriftsartikler og andre elektroniske ressurser.

Er du utenfor UiBs nettverk vil du bli bedt om å logge på når du følger lenker fra Oria til databaser, e-bøker eller fulltekstartikler. Bruk ditt UiB-brukernavn og UiB-passord for å få tilgang. Du har også mulighet til å logge på via VPN utenfor campus.

Ansatte ved Helse Bergen har full tilgang til UiBs elektroniske ressurser på arbeidsplassen/sykehusnettet.