Hjem
Universitetsbiblioteket

Hvordan søke i Oria

Veiledninger for å søke, bestille og finne frem i Oria.

Oria er en søketjeneste som du kan bruke til å finne Universitetsbibliotekets trykte
og elektroniske ressurser, bl.a. bøker, e-bøker, akrtikler, tidsskrifter, avhandlinger,
oppslagsverk, musikk og filmer. I tillegg kan du søke etter materiale som finnes
ved andre fag- og forskningsbibliotek i Norge.  

På denne siden finner du en rekke korte veiledninger for hvordan du bruker Oria. Teksten og videosnuttene viser deg hvordan du logger deg på Oria og holder oversikt over dine lån og bestillinger, bestiller materiale som Universitetsbiblioteket ikke har i samlingen og hvordan du søker i Oria for å finne fort frem til det du er på jakt etter.

Enkelt søk 

Bruk den blåe boksen på toppen av bibliotekets nettsider til å søke i Oria. Skriv inn søkeordne i søkefeltet og klikk «Søk i Oria».

Pålogging

For å kunne bestille og reservere bøker og artikler må en logge seg på Oria. Studenter og ansatte ved Universitetet i Bergen logger på som i Mitt UiB (med FEIDE), ansatte ved Helse Bergen velger «Bibsys» som tilhørighet. 

Min konto 

I «Min konto» kan du holde oversikt over dine lån og bestillinger og har mulighet til å fornye dine lån. 

Reservere utlånt materiale 

Er du interessert i en bok, film etc. som er utlånt, kan du reservere den i Oria. Du vil få en hentebeskjed per SMS og/eller epost når materialet er klar for henting på ditt bibliotek.

Bestille fra andre bibliotek 

Er du interessert i en bok, tidsskriftartikkel eller annet materiale som Universitetsbiblioteket ikke har i samlingen, kan du bestille den i Oria. Er det noe som du mener Universitetsbiblioteket bør ha i sin samling, kan du sende et  innkjøpsforslag

Avgrense og lagre en treffliste

For å gjøre trefflisten i Oria mer oversiktlig, kan du avgrense søket ditt. I høyremargen kan du for eksempel velge materialtypen du vil se, et tidsrom, et bestemt språk eller bibliotek. Søkeresultatet ditt kan du lagre og forvalte i Oria og du kan lagre og sende enkeltreferanser.

Avansert søk 

I Oria har du mulighet til å søke etter emne. Ved å bruke søketeknikker som trunkering, synonymer og å kombinere søkeordene kan du øke relevansen av treffene du får.

Elektronisk litteratur 

Mye av litteraturen i dag er elektronisk tilgjengelig. Du kan lete etter e-bøker, tidsskriftsartikler og annet elektronisk litteratur i Oria og lese fullteksten online eller som PDF. 

Tilgang til elektroniske ressurser 

Befinner du deg utenfor UiBs nettverk vil du bli spurt om å logge på når du følger lenker
fra Oria til databaser eller fulltekstartikler. Der bruker du ditt UiB brukernavn og passord
for å få tilgang. Du har også mulighet til å  sette opp et VPN eller et hjemmekontor.
Ansatte ved Helse Bergen har full tilgang til UiBs elektroniske ressurser på arbeidsplassen.

Søk i databaser 

Klikk på «Finn databaser» under Oria-søkefeltet for å finne lenker til relevante databaser i fagområdet ditt. Du kan avgrense databaselisten til ditt fagområde eller søke opp en bestemt database. Når du søker i databaser/søkemotorer, er det hensiktsmessig å bruke databasens/ søkemotorens egne hjelpesider om hvordan du søker i hver av dem.