Hjem
Universitetsbiblioteket

Hvordan bruke e-bøker?

Les hvordan du kan finne frem i Universitetsbibliotekets samling av e-bøker og hvordan du kan bruke dem.

Bok
Foto/ill.:
Freepik

Hovedinnhold

E-bøker utgjør i dag en stor del av Universitetsbibliotekets boksamling. Som student eller ansatt ved UiB eller Helse Bergen har du tilgang til over 400 000 e-bøker, hvor som helst og når som helst. 

Du finner e-bøker som Universitetsbiblioteket abonnerer på ved å søke i Oria. Du kan avgrense søket ditt til e-bøker ved å velge e-bøker som Materialtype blant fasettene til høyre.

For en kort innføring i bruken av e-bøker kan du lese gjennom Universitetsbibliotekets brosjyre for bruk av e-Bøker (PDF til utskrift).

Vanlige spørsmål og svar om e-Bøker

Hvordan få tilgang hjemmefra

Start på UBs webside. Når du blir bedt om å oppgi brukernavn og passord, logger du på som til Mi Side / eller for ansatte som på UiB sin server

Jeg prøver å lese boken, men den er i bruk

Dersom du får melding om at boken er i bruk, prøv igjen litt senere.  Svært ofte vil boken være tilgjengelig etter kort tid, men i noen tilfeller vil en annen bruker ha lastet ned boken og andre lånere vil derfor være avskåret fra bruk i inntil 2 uker.

Jeg har brukt boken før, men nå er den borte

Mange av e-bøkene vi har tilgang på leier Universitetsbiblioteket i bokpakker, der bøker skiftes ut.  Med dette skjemaet  kan du ta  kontakt med biblioteket hvis du ønsker at en bok kjøpes inn.

Jeg ønsker å låne en e-bok fra et annet bibliotek 

Det er dessverre ikke mulig å låne e-bøker fra andre bibliotek. Men det går ofte an å få kopi av et kapittel, eller utvalgte sider. Du kan bestille lån av papirbok fra et annet bibliotek, eller foreslå at Universitetsbiblioteket kjøper boken.

Ulike leverandører av e-bøker har forskjellige brukergrensesnitt. De har også forskjellige regler og prosedyrer bl.a for nedlastning og utskrift av e-bøker.

Hvordan kan jeg bruke e-bøker og annen digital litteratur i undervisning?

Rettighetene til bruk innen undervisning (f. eks. opplasting i Mitt UiB, digital spredning til studenter) varierer fra leverandør til leverandør, og det er derfor dessverre ikke felles retningslinjer på dette. Materialet kan imidlertid alltid lenkes til, da tilgangskontrollen er på utgivers nettsted og bare godkjente IP-adresser får tilgang. CRIStin har utarbeidet en oversikt for tilgangskriterer til tidsskrifter, med "Kurskomp." menes muligheten til å laste opp materialet til Mitt UiB.

Open Access-materiale kan lastes opp og spres som man ønsker, så lenge materialet har en åpen lisens. Vitenskapelig, digital litteratur med åpen lisens kan finnes i DOAJ for artikler og DOAB for bøker.