Hjem
UiB Bærekraft
Varmere Våtere Villere

Klimafestival med egen studentdag

Klimafestivalen Varmere Våtere Villere gikk av stabelen med et bredt program 15.-17. mars. Nytt av året var en egen dag for studenter på Kvarteret 16. mars.

Neste
Studentdagen på klimafestivalen.
Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender, stilte opp som gjesteekspert da Bærekraftspilotene UiB inviterte Studentradioen i Bergen og programmet Studentrådet til live sending om radiovennlige valg under studentdagen på Kvarteret. Se flere bilder fra studentdagen ved å bla i bildekarusellen.
Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB
1/4
Studentdagen på klimafestivalen.
Mingling og stands med mange studentorganisasjoner og fagretninger. Se flere bilder ved å bla i bildekarusellen.
Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB
2/4
Studentdagen på klimafestivalen.
Mange fant veien til bruktmarkedet.Se flere bilder ved å bla i bildekarusellen.
Foto/ill.:
Solfrid Langeland, UiB
3/4
Studentdagen på klimafestivalen.
Fv. Sara Ruyter, Stine Jahnsen Guttormsen og Maja Tronstad i studentorganisasjonen Enviro holdt foredrag.
Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB
4/4
Tilbake

Hovedinnhold

- Varmere Våtere Villere er en uformell og sosial festival der du kan møte både studenter og toppolitikere, gründere og forskere, men også naboen din - og folk du kanskje er helt uenig med, sier festivalsjef og UiB-alumn Vilde Blomhoff Pedersen.

H.K.H. Kronprins Haakon åpnet årets klimafestival, og i løpet av de tre dagene kunne publikum få med seg et fullpakket program, der temaene spente fra globale spørsmål til hverdagslige handlinger.

Festivalkultur og klimaforskning

Festivalsjefen forteller at målet med festivalen er å skape en nasjonal arena som man ikke kan gå glipp av om man er opptatt av klimaspørsmål. Og hun ser Bergen som et ideelt sted for å nå målet.

Festivalsjef for klimafestivalen Vilde Blomhoff Pedersen
Foto/ill.:
Thomas Digervold

- Bergen er ikke bare en by med en fantastisk festivalkultur, det er også et ledende kunnskapssentrum når det gjelder klimaforskning. Med festivalen håper vi å nå bredere ut enn klimadebatten gjerne gjør, og oppfordre til kunnskapsbasert dialog, sier hun, og legger til:

- Bred folkelig mobilisering er helt nødvendig om vi skal klare å nå målene for klimaomstillingen, så en slik festival er det virkelig behov for. I Bergen har vi tilgang til både forskning og næringsliv som er ledende både med kunnskapen og handlingen, så det er helt naturlig at festivalen finner sted her.

Egen studentdag

I år ble festivalen utvidet med en dag for studenter på Kvarteret, med støtte fra Klimafondet ved UiB. Elleve studentorganisasjoner, studentprosjekter og fagretninger fylte bergenstudentenes kulturhus med innhold torsdag 16. mars. 

- I år hadde vi veldig lyst å involvere studentene i enda større grad. Vi er velsignet med et fantastisk studentkulturhus midt i sentrum, som er kjekt å endelig ta i bruk. Studentorganisasjonene som er med er både kunnskapsrike, engasjerte og nysgjerrige, og det har vært en glede å se det spennende programmet de har satt sammen, sier Pedersen.

I tillegg til foredrag, panelsamtaler og workshops, er det fokus på klimahandling – og man kan få reparert tøy, handle på et stort bruktmarked, få reparert sykkelen, med mer.

- Vi håper dette blir godt tatt imot av studentene, for dette er et prosjekt vi har lyst å satse videre på, sier festivalsjefen.

Andre nyvinninger av året er et eget arrangement for elever på videregående skole og Varmere Våtere Villere-prisen, der en som har utmerket seg som formidler av klimaforskning mottar 50 000 kroner, som vedkommende kan gi videre til en organisasjon eller formål som arbeider med miljø- eller klimatematikk.

Klimavennlige valg

Bærekraftspilotene ved UiB er av de mange med arrangement på Kvarteret som del av studentdagen.  

- Vi har invitert med Studentradioen i Bergen, ved Studentrådet, til en live podcast om alt du lurer på om å leve mer klimavennlig og hvordan det påvirker lommeboka di, sier bærekraftspilot Silje Synøve Høgelid.

Studenter kunne sende inn spørsmål via et anonymt skjema, som Studentrådet diskuterte seg frem til et svar på, sammen med gjesteekspert Anja Bakken Riise, leder av Fremtiden i våre hender.

Aktualitet og bredde

Festivalsjef Vilde Blomhoff Pedersen sier at programkomiteen har samlet erfaringer og tilbakemeldinger fra fjoråret, og at det i år vil bli et enda tydeligere løft til aktuelle temaer som natur og miljø, strøm og energi. Det er også en god bredde av mennesker med ulike perspektiver fra mange ulike sektorer og bransjer, også i programmet på dagtid.

- Er det noen spesielle høydepunkter du vil trekke frem?

- Vi har styrket kulturprogrammet og tilbyr et humoristisk innslag og en konsert som avslutning hver kveld, noe vi tror publikum vil sette pris på. At Kronprinsen kommer for å åpne festivalen er jo også noe vi selvsagt syns er veldig stas. Ellers er jeg veldig fornøyd med at vi har en så bred nasjonal deltagelse som vi har, og gleder meg personlig til å bli klokere på strøm- og energisystemet vi har i dag, og til live podcast med Abels Tårn.