Ny avtale for ombruk og gjenvinning av IT-utstyr
UiB har inngått en avtale med Foxway AS som ny leverandør for ombruk og gjenvinning av IT-utstyr. Et viktig mål er å øke graden av IT-utstyr som leveres inn og slik kan få nytt liv.
Hovedinnhold
- Det er først og fremst ønskelig at alt IT-utstyr ved UiB har lang levetid. Så er det likevel slik at IT-utstyr på et tidspunkt må skiftes ut. Vi ser at våre rutiner i dag ikke er optimale, og har derfor et mål om å øke graden av gjenbruk av denne type utstyr, sier universitetsdirektør Tore Tungodden.
Økt gjenbruk av IT-utstyr, som eksempelvis datamaskiner, skjermer og mobiltelefoner, vil både føre til reduksjon i CO2-utslipp - og at komponenter og utstyr kan få nytt liv.
- Et av grepene som blir gjort i den nye avtalen, er at vi senker terskelen for å levere utstyr til gjenbruk. Fra nå av kan derfor ansatte selv levere mindre mengder utstyr direkte til IT-avdelingen, sier Tungodden.
Kontakt IT-avdelingen om du er usikker
Om det er mindre mengder utstyr, kan dette leveres direkte til IT-avdelingen (BRITA) i Nygårdsgaten 5; bygget som huser UiBs fellesadministrasjon. Det kan man enten gjøre ved direkte oppmøte i lokalene i 3. etg, eller via intern transport bestilt via Lydia.
Om det er større mengder utstyr, kan man kontakte IT-avdelingen via UiB-hjelp for en vurdering på om det skal leveres inn til internt ombruk, eller om det skal sendes rett til Foxway.
Ordningen vil ellers langt på vei tilsvare det UiB tidligere har hatt i den tidligere avtalen med 3Step IT. For utstyr som ikke kan ombrukes internt ved UiB, vil enhetene selv bestille retur-skap eller annen emballasje, plassere utstyret som skal returneres, og bestille henting fra Foxway. Igjen; er man i tvil om utstyret kan ombrukes internt, ta kontakt med IT-avdelingen for en vurdering av dette.
Til forskjell fra den forrige avtalen vil nå alle bestillinger skje i Foxways kundeportal, hvor alle bestillere ved UiB nå skal ha fått tilgang. Om andre ved UiB ønsker tilgang; kontakt IT-avdelingen her. Målet er å gi en rask og enkel håndtering av oppdragene, og god løpende rapportering.
Foxway vil foreta sikker sletting av data på lagringsmedier, sortere utstyret, sørge for gjenbruk/videresalg av det som kan gjenbrukes, og å sende eldre eller skadet utstyr til gjenvinning.
Avtalen er en sektoravtale inngått av DFØ, som UiB sluttet seg til våren 2024.
Lavthengende frukt
Tungodden forteller at den nye IT-avtalen føyer seg inn i et omfattende arbeid når det gjelder å kutte UiBs klimafotavtrykk.
- Men det er også viktig å fokusere på de mer «lavthengende fruktene», hvor avdelinger og enkeltansatte kan bidra direkte. Det å ta en gjennomgang av IT-utstyret som ligger «i skuffer og skap», og levere det inn til IT-avdelingen, er en slik lavthengende frukt, sier Tungodden.
Etter at utstyr blir levert inn, vil IT-avdelingen vurdere om det er mulig å gjenbruke utstyret internt. En del utstyr som går ut av bruk ett sted på UiB, kan ha bruksverdi for andre enheter.
IT-avdelingen vil derfor opprette og administrere et lite internt gjenbrukslager til dette formålet, og et viktig ledd i arbeidet blir å få til høy omsetningshastighet.
Økning i innlevert utstyr
Når utstyr leveres inn til gjenbruk, gir det UiB mulighet til å måle reduksjonen i CO2-utslipp, sammenlignet med dersom IT-utstyret hadde blitt dumpet som restavfall. Tallene måles i CO2-ekvivalenter (CO2e), og kan skrives inn i UiBs klimaregnskap. Tallene fra de foregående årene viser en økning i besparelser i klimagassutslipp fra innlevert IT-utstyr fra år til år.
- I 2021 ble det innlevert 3,5 tonn IT-utstyr (507 enheter, 66 % restaurert/videresolgt, 34 % resirkulert), noe som førte til en besparelse i klimagassutslipp på 77,6 tonn CO2e.
- I 2022 ble det innlevert 2,5 tonn IT-utstyr (482 enheter, 73 % restaurert/videresolgt) med en besparelse i klimagassutslipp på 89,6 tonn CO2e.
- I 2023 ble det returnert vesentlig mer IT-utstyr: Nær 7 tonn (1 186 enheter, derav 54 % restaurert/videresolgt) som gir en besparelse i klimagassutslipp på 159,3 tonn CO2e.
Til sammenligning estimerte en 2021-rapport, utarbeidet av Asplan Viak for Framtiden i våre hender, med at Norges klimafotavtrykk i 2017 var 58,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Det utgjør 11,1 tonn CO2e per innbygger.
- Det er positivt at vi på UiB har sett en oppgang i besparelser i klimagassutslipp fra innlevert IT-utstyr fra 2021 til 2023, men vi håper på ytterligere økning både i 2024 og i årene fremover. Vi ser at det fremdeles er et stort sprik mellom antall innleverte IT-enheter sett mot antall innkjøpte IT-enheter, og det håper vi nå å gjøre noe med, sier sjefsingeniør ved IT-avdelingen, Magne Bergland.