Hjem
UiB Bærekraft
Grønn forskning

- Jusen må være i front av den grønne omstillingen

- Vi har undervurdert viktigheten av å ha gode styringsrammer på plass i god tid før store politiske og tekniske revolusjoner, sier jusprofessor Ignacio Herrera Anchustegui. Han forsker på grensene for lov og rett i en tid der utfordringene står i kø og samfunnet må omstille seg raskt.

Professor Ignacio Herrera Anchustegui
Professor Ignacio Herrera Anchustegui ved Det juridiske fakultet, UiB.
Foto/ill.:
André Kvalvågnes

Hovedinnhold

Professor Ignacio Herrera Anchustegui jobber i skjæringspunktet mellom jus, økonomi og utnyttelse av naturressurser. Han forsker på forståelsen av hvilken rolle loven spiller, i tildelingen av hvem som har rett til å utføre hvilken type aktivitet innen energi og markeder, og under hvilke betingelser. 

Videre undersøker han om disse reglene er i tråd med mål knyttet til energiomstillingen og bærekraftig utvikling

- Et eksempel på dette kan være mitt arbeid med offshore energiinfrastruktur og hvordan loven kan skape insentiver for å gjøre bruken mer effektiv og integrere sirkulærøkonomiske tilnærminger, sier Herrera Anchustegui, som leder forskergruppen for klima-, energi- og miljørett ved Det juridiske fakultet, UiB.

Det juridiske perspektivet er sentralt

- Hva er det som engasjerer deg på dette feltet?

- Det skjer så mye, og Bergen er et flott sted å studere disse endringene i energiomstillingen - med en «smak av havet». Den nylige europeiske energikrisen, behovet for å fremskynde overgangen i vårt energiforbruk og utviklingen av nye industrielle og tekniske muligheter er bare noen av insentivene for å jobbe innen dette feltet.

Jusprofessoren sier han og kollegaene både snakker om og møter disse problemene og mulighetene daglig.

- Loven sitter midt i det hele og kan være både en hindring og et verktøy for endring. Som forsker i energimarkeder og energiomstilling, som sitter mellom myndigheter, industri og samfunn, er det både interessant og utfordrende, sier han.

Juridisk forskning må være i forkant

Herrera Anchustegui forteller at det viktigste bidraget han kan gi til den grønne omstillingen, er å kritisk vurdere dagens lovgivning, evaluere forslag fra ulike aktører og enheter - som Stortinget, EU, WTO, bransjeinitiativer, etc. - og gi en mening som er basert på fakta og forståelse av rettssystemet.

- Som en uavhengig forsker gir dette meg muligheten til å høre forskjellige stemmer og diskutere og informere om hvilke konsekvenser en handling vil ha - og om den er «lovlig» eller ikke. Eventuelt hvilke andre alternativer som kan være bedre egnet for de ønskede politiske målene.

Han er klar på at energiomstillingen og reguleringen av energimarkeder trenger mer juridisk forskning.

- Til dags dato blir juridisk forskning ofte sett på som perifer, eller som en slags «konsulenttjeneste» for en ny teknologi. Vi har hittil undervurdert viktigheten av å ha gode styringsrammer på plass i god tid før store politiske og tekniske revolusjoner. Juridisk forskning spiller alltid catch-up ettersom den kommer «sent til festen»: når innovasjonene allerede er her og politikerne har dårlig tid. Vi trenger proaktivt akademisk arbeid for å tenke på de utfordringene som kommer, og for å forstå de store og dype implikasjonene av overgangen for jus som disiplin.

Grønt, med et snev av blått

- UiB er en flott institusjon for forskning knyttet til den grønne juridiske omstillingen. Vårt juridiske fakultet har et utmerket team av forskere som studerer hvordan tradisjonelle perspektiver og regler som gjelder for stater, selskaper og borgere, endres på grunn av presset for bærekraftig utvikling, sier Herrera Anchustegui.

I sin forskning er han opptatt av å legge til et snev av blått i det «grønne juridiske feltet», med fokus på kysten og hvordan hav og land møtes - både i virkeligheten og i loven.

- Vårt mål og ambisjon er å være en ledende stemme i Norden innen disse feltene - og å ha en innvirkning på politikkutformingen.