Home
Department of Geography

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Utveksling

Et annerledes semester i Accra

Utvekslingsoppholdet har vært ekstremt lærerikt på både godt og vondt. Rent faglig har det ikke vært det største utbyttet, men det jeg har lært ved å bo i Ghana, samt vennskapene jeg fikk med ghaneserne er opplevelser og lærdom man ikke kan sette en karakter på.

Peter på fjelltur
På toppen av Ghanas høyeste fjell, Mount Afadjato på grensa til Togo.
Photo:
Peter Krohn-Hansen

Main content

Jeg ønsket å reise på utveksling for å kunne oppleve og erfare noe helt annerledes enn det jeg var vant med fra Norge. Å bo og studere i Accra ett semester virket utrolig spennende, og var en sjanse jeg kanskje aldri ville fått igjen.

Flott campusområde

Campus ligger fint til et lite stykke unna sentrum (selv om jeg fortsatt ikke er helt sikker på når sentrum starter og slutter). Selve campusområdet er veldig stort og fint - og ikke minst rolig -og er en deilig kontrast til resten av Accra, som kan oppleves som ganske intens og voldsom. Du har mange spisesteder på campusområdet med god mat. Ellers kan du få kjøpt (stort sett) alt du trenger på Night market som ligger 2-3 minutters gange fra hostellet.

Vær foreberedt på et kultursjokk i Accra

Accra er en ekstremt stor by med svært store avstander. Du er derfor stort sett alltid avhengig av taxi/Uber eller trotro. En 30 minutters tur med Uber koster stort sett ikke mer enn 15-20 kr, og er et deilig alternativ til trotro - som altså er en vanlig personbil bygd for 9 passasjerer, som de klarer å dytte inn opp mot 25 mennesker. Det er med andre ord et lite behagelig fremkomstmiddel.

Accra er helt annerledes byene man er vant til i Norge og Europa, så vær derfor forberedt på et kultursjokk den første tiden av oppholdet. Man venner seg mer og mer til det etter hvert, men vær altså forberedt på å bo og leve et sted som sannsynligvis er så annerledes som det kan bli.

Accra, trafikk og marked
Photo:
Peter Krohn-Hansen

Undervisning og emnetilbud

Undervisningen foregår omtrent som i Norge, med vanlige forelesninger der professoren underviser - i større eller mindre grad. Vær likevel forberedt på at det er mer diskusjoner og debatter i klassen, og at du som utvekslingsstudent skiller deg mye ut fra resten av folka i klassen, og dermed er et populært mål når det gjelder å holde presentasjoner og svare på spørsmål fra professoren. Det kan derfor være lurt å stille forberedt til timen (så godt det lar seg gjøre). Powerpoint ble brukt av alle foreleserne mine, men de blir sjelden lagt ut på nettet. Det er heller ingen pensumbøker i noen fag - uansett studieretning, så det er viktig å faktisk møte opp i forelesning - eller få noen ghanesiske venner i klassen som kan hjelpe deg litt ut.

Emnetilbudet er variert, med svært mange ulike fag og muligheter. Jeg anbefaler å gå på litt forskjellige forelesninger i begynnelsen av semesteret og velge det som ser interessant ut. Det er svært stor forskjell på fagene når det kommer til kvaliteten på både pensum og foreleser, så følg magefølelsen din når det kommer til det. Mange forelesere er direkte svake, både faglig og menneskelig. Styr unna dem om du har muligheten.

Utbytte og språk

Det faglige utbyttet er totalt sett dårlig. I to av fagene jeg hadde, var det en interessant professor med god kunnskap og formidlingsevne. I de tre andre fagene jeg tok var nivået svært svakt, og et nivå som kjennetegner ungdomsskole/tidlig videregående nivå. Jeg tok kun Level 400-fag, hvilket tilsvarer 4. året på bachelorgraden der. Du kommer til å klare fagene på dette nivået veldig fint om du legger inn litt innsats. Det faglige utbyttet lider likevel av total mangel på pensumbøker, og lavt kunnskapsnivå hos foreleserne. Jeg ble derimot veldig god i engelsk, da man får svært mye mengdetrening i løpet av et semester.

Det største utbyttet får man av bare å være i Ghana, oppleve kulturen, bli kjent med de lokale og leve et sted som er så totalt annerledes fra det man er vant til i Norge og resten av Europa. For meg har det vært uvurderlig kunnskap og læring, og totalt sett en opplevelse jeg ikke ville vært foruten.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er greit. Ghaneserne er inkluderende og hyggelige, og hvis du legger inn litt innsats vil du få deg en del venner med tiden. Jeg anbefaler å starte på et av idrettslagene de har på universitetet for å ha noe å gjøre på ettermiddagene og for å få venner. Jeg spilte selv fotball på et lag med bare ghanesere, og det gjorde det enklere for meg å bli kjent med dem. Ellers var det et bra klassemiljø og jeg fikk flere ghanesiske venner som jeg blant annet kunne dra ut i helgene med.

Med noen fra klassen.
Photo:
Peter Krohn-Hansen

Bolig

Jeg bodde på International Student Hostel 1 (ISH1). Fasilitetene er enkle. Det står en seng, et skap, en stol og et bord på rommet ditt. Du deler dusj og toalett med alle andre som bor i etasjen din. Kjøkkenfasilitetene er dårlige, og jeg anbefaler sterkt å gå til innkjøp av et kjøleskap du kan ha på rommet, så du kan oppbevare mat og ha kald drikke. Ghana er kjent for sine strømbrudd, og campusområdet er intet unntak. Vær derfor forberedt og skaff deg lommelykt og noen powerbanker, da du kan oppleve det samme som meg ved at campus er totalt mørklagt i flere dager.

Det å tilbringe et semester i et land som er så totalt forskjellig fra det jeg var vant til i Norge var noe jeg virkelig hadde lyst til å gjøre. Alt i alt har det vært et uforglemmelig halvår jeg aldri ville vært foruten.