Home
Department of Global Public Health and Primary Care

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Distriktslege Michael Krohn og sunnhetskommisjonen i Manger

Michael Krohn (1822-1897) var distriktslege i Ytre Nordhordland (Lindås og Manger prestegjeld) fra 1855 til 1863.

Main content

Han hadde sine røtter i Bergens borgerskap. Faren var kjøpmann og visekonsul, onkelen grunnla Bergens Privatbank og Bergenske Dampskipsselskap, og broren Henrik var forfatter og stifter av Vestmannalaget. Krohn tok medisinsk embetseksamen i 1846, og de påfølgende ti årene var han privatlege i Hadsel og fiskerilege i Lofoten, bare avbrutt av et år på Rikshospitalet. Arbeidet som lege i Lofoten og Vesterålen medførte harde og strabasiøse båtreiser, og Krohns skildringer av dette hører til de mest ramsalte beskrivelsene i det biografiske verket "Norges Læger." I 1863 ble han utnevnt til distriktslege i Indre Nordhordland legedistrikt, og flyttet til Haus. Her bodde han resten av livet. Han døde i 1897, av sukkersyke.

Den bekymringsfulle utbredelsen av lepra førte i 1855 til at alle "spedalske" distrikter ble pålagt å opprette permanente sunnhetskommisjoner. Det var kommunestyrene i hvert prestegjeld som utgjorde disse sunnhetskommisjonen, og allerede i desember samme år hadde Krohn det første møtet i Manger sunnhetskommisjon. I 1860 kom en ny lov med pålegg om å opprette sunnhetskommisjoner i alle kommuner i landet. Kommisjonen fikk nå et vidt ansvar, og skulle ha sin oppmerksomhet henvendt på alt som kunne ha betydning for sunnhetstilstanden i prestegjeldet.

Medisinalberetningene viser at Krohn mente å se klare forskjeller mellom de to prestegjeldene Lindås og Manger. Mens samarbeidet fungerte utmerket i Lindås, kom han raskt i konflikt med innbyggerne og kommunestyret i Manger. Her kom det stadig til sammenstøt mellom distriktslegen og de folkevalgte. Det ble klart for Krohn at han måtte prøve å høyne folkets opplysningsnivå, hvis han skulle få gjennomslag for en sunnere livsførsel. Derfor holdt han en rekke populærvitenskapelige foredrag i sunnhetskommisjonene. Han innbød også lærerne, sognepresten og lensmannen til å overvære dem. Foredragene har han skrevet ned i sunnhetskommisjonens forhandlingsprotokoll.