Home
Physiotherapy Research Group

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Hofteartrose

Hvordan håndtere hofteartrose?

Forskings- og kurssamarbeid mellom Forskningsgruppen i fysioterapi ved IGS og Ortopedisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.

Illustration photo: Pasient med smerter i hoften
Illustration photo: Colourbox. Pasient med smerter i hoften
Photo:
Colourbox

Main content

 Et nytt kurs (hofteskole) for personer med hofteartrose (OA), blir tilbudt på Lærings- og meistringssenteret i Bergen. Første kurs (3-4 timer) ble arrangert 28. oktober og vil også bli arrangert i november og desember 2015, og deretter hver eller annenhver mnd. avhengig av interesse for kurset. Overordnet fokus er å informere om tilstanden og hva som kan gjøres for å forbedre den. Ved justering av kroppsbevegelser og aktiviteter, vektkontroll, kosthold mv, kan operasjon av hofteleddet bli utsatt eller til og med bli unødvendig.

Les mer om hofteskolen her:
http://www.helse-bergen.no/no/Hendelser/Sider/Hofteskole-oktober-2015.aspx

Pasienter som deltar på hofteskolen vil også bli forespurt om å delta i en randomisert kontrollert studie (RCT), ledet av professor Liv Inger Strand ved Forskningsgruppen i Fysioterapi. Målet med studien er å undersøke tilleggseffekten av bevegelsesterapi (Basic Body Awareness Therapy) i gruppe over tid. Denne treningsformen, med vekt på mestring og bevegelseskvalitet i dagliglivets aktiviteter, har vist meget lovende resultater på både kort og lang sikt i en tidligere pilotstudie. Langtidseffekter er av spesiell interesse.

Les mer om forskningsstudien her:
https://www.uib.no/fg/fysioter/67925/fysioterapi-ved-hofteartrose

 

Samarbeidspartnere:

Haukeland Universitetssykehus (HUS):  
Aarid Liland Olsen, Geir Halland, Gyøngyver Molvær, Marianne Allers, Ove Furnes, Thomas Kadar 

Høgskolen i Bergen (HiB): 
Liv Helvik Skjærven, Liv Heide Magnussen

Institutt for global helse og samfunnsmedisin (IGS): 
Liv Inger Strand, Jan Magnus Bjordal

 

 

 

Documents