Hjem

Institutt for fysikk og teknologi

Hovedinnhold

IFT

Velkommen til Institutt for fysikk og teknologi (IFT)!
Forskningsaktivitetene ved IFT spenner over et bredt område, fra mikroelektronikk, romfysikk til prosessteknologi og reservoar.  Les om våre mange forskergrupper her.

IFT tilbyr et bachelorprogram i fysikk, mange spennende studieretninger på masternivå og utdanning på PhD-nivå.
Hos oss kan du studere: 

Studentinnovasjon | Studentsider 

INNOVASJON
Vinnerne av Vestlands beste ide 2023 avbildet i Media City Bergen

UiB-forsker vant for Vestlandets Beste Idé 2023

Lace Lithography, grunnlagt av Professor Bodil Holst ved Institutt for fysikk og teknologi, gikk mandag av med seieren i konkurransen Vestlandets beste idé 2023. Selskapet innkasserte hovedpremien på en verdi av 500.000 kroner til videreutvikling av banebrytende teknologi med utspring fra...

FORMIDLINGSPRISEN 2022
Martin Fernø,Atle Rotevatn og  Jan Martin Nordbotten forran FluidFlower

Formidling ble til fremragende forskning

Tverrfaglig samarbeid, prioritering av tid og ved å hoppe på mulighetene som har bydd seg, har professorene Martin Fernø, Jan Martin Nordbotten og Atle Rotevatn åpnet verdens øyne for porøse medier og mulighetene som ligger i karbonfangst og -lagring.

Nyhet
Kjerneprøver GEO Ola Borten Moe

Statsråden fordypet seg i CCUS og havvind på MatNat-besøk

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe besøkte Realfagsbygget ved UiB for å lære mer om karbonfangst og -lagring, og studere Norges eneste kjerneprøver fra havvindområdene Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

Romforskning
Nordlys fra Den internasjonale romstasjonen. Innfelt foto av romforsker Karl Magnus Laundal.

Prestisjetung ERC-tildeling til romforsker Karl Magnus Laundal

Karl Magnus Laundal vil med sitt ERC Consolidator Grant forske på hvordan jordens atmosfære er koblet sammen med verdensrommet.

REALFAG REDDER VERDEN
Arne Skodvin Kristoffersen utenfor realfagsbygget

Redder verden ved å måle lys i vann

Førsteamanuensis Arne Skodvin Kristoffersen undersøker lysforholdene i vann for å bedre forstå hvordan menneskeskapte klimaendringer påvirker livet i havet, sjøen og fjordene våre.

Forskningssentre ved IFT

Institutt for fysikk og teknologi har omfattende internasjonalt samarbeid, blant annet i tilknytning til CERN og European Space Agency (ESA). IFT er også vert for ett senter for fremragende forskning (SFF) og ett senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI).

Tidligere har IFT også vært partner i SFI-en «The Michelsen Centre for Industrial Measurement Science and Technology» (avsluttet 2015), og i «FME SUCCESS (CO2-lagring)» og «FME NORCOWE (havvindenergi)» (begge var forskningssenter for miljøvennlig energi – FME, og ble avsluttet i 2017)

Akustikk_IFT

Hva jobber fysikere med?
En fysiker arbeider med fenomener og krefter som tilhører både hverdagen og universet. Fysikere er allsidige og ettertraktet både i industri, forskning, undervisning og forfaltning. Les mer!