Hjem

Institutt for fysikk og teknologi

Hovedinnhold

IFT

Velkommen til Institutt for fysikk og teknologi (IFT)!
Forskningsaktivitetene ved IFT spenner over et bredt område, fra mikroelektronikk, romfysikk til prosessteknologi og reservoar.  Les om våre mange forskergrupper her.

IFT tilbyr et bachelorprogram i fysikk, mange spennende studieretninger på masternivå og utdanning på PhD-nivå.
Hos oss kan du studere: 

Studentinnovasjon | Studentsider | Engasjer deg på IFT

TMS Starting Grant
Utdeling av TMS Starting Grant 2022 til Justas Zalieckas.

Justas Zalieckas tildelt TMS Starting Grant

I løpet av de siste to ukene har postdoktor Justas Zalieckas fått tilslag på to prestisjefylte stipend for sin forskning på diamantbelegg.

Romforskning
Nordlys fra Den internasjonale romstasjonen. Innfelt foto av romforsker Karl Magnus Laundal.

Prestisjetung ERC-tildeling til romforsker Karl Magnus Laundal

Karl Magnus Laundal vil med sitt ERC Consolidator Grant forske på hvordan jordens atmosfære er koblet sammen med verdensrommet.

FÆGRIPRISEN 2022
Illustrasjon av sattelitt triangulering

Fægriprisen 2022 tildeles professor Lars Egil Helseth

Hvordan kan du bruke smarttelefonen til å finne ut mer om naturen? Det har Lars Egil Helseth, professor ved institutt for fysikk og teknologi, skrevet om og vunnet Fægriprisen 2022 for.

Forsker Grand Prix
Josephine Salice - vinner av Forsker grand prix

Josephine Salice er vinner av Forsker Grand Prix i Bergen

I konkurranse med ni andre doktorgradsstipendiater fra Bergen, var det Josephine Salice fra Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen som stakk av med førsteplassen onsdag kveld.

Forskningsmidler
havvind

Forskningsmidler til grønne prosjekter

Hvordan kan havvindturbiner festes til havbunnen og hvordan kan store mengder hydrogen mellomlagres på norsk sokkel? To nye forskningsprosjekter skal gi kunnskapsbidrag til et viktig felt for Norge.

Forskningssentre ved IFT

Institutt for fysikk og teknologi har omfattende internasjonalt samarbeid, blant annet i tilknytning til CERN og European Space Agency (ESA). IFT er også vert for ett senter for fremragende forskning (SFF) og ett senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI).

Tidligere har IFT også vært partner i SFI-en «The Michelsen Centre for Industrial Measurement Science and Technology» (avsluttet 2015), og i «FME SUCCESS (CO2-lagring)» og «FME NORCOWE (havvindenergi)» (begge var forskningssenter for miljøvennlig energi – FME, og ble avsluttet i 2017)

Akustikk_IFT

Hva jobber fysikere med?
En fysiker arbeider med fenomener og krefter som tilhører både hverdagen og universet. Fysikere er allsidige og ettertraktet både i industri, forskning, undervisning og forfaltning. Les mer!